Dieptepunt leegstand winkels lijkt voorbij, maar er is nog een lange weg te gaan

Dieptepunt leegstand winkels lijkt voorbij, maar er is nog een lange weg te gaan

Redactie Baaz
De winkelmarkt van Nederland wordt nog steeds geteisterd door een groot maar afnemend aantal faillissementen, die hun weerslag hebben op de Nederlandse winkelstraten.

Inmiddels is er een dalende trend zichtbaar van de leegstand, echter niet in de meeste middelgrote gemeenten. Door de veranderende vestigingsstrategieën van retailers is zichtbaar dat de leegstand in deze gemeenten nog steeds oploopt. Ondanks de terugloop in de vraag vanuit de retailer leidt dit nog maar bij weinig gemeenten tot grootschalige krimp van de winkelvoorraad. 

Veel steden richten zich tot op heden op vraagstimulerende maatregelen zoals het aanstellen van een centrummanager of gratis parkeren in het centrum, terwijl de problematiek juist ligt bij een te groot winkelaanbod. Afgezien van het feit dat deze instrumenten enig effect sorteren op de vraag, zal het devies in deze gemeenten vooral moeten zijn om een compactere winkelstad te creëren voor de eigen inwoners. 

Regiofunctie vervalt

​Uit de analyse van het vestigingsgedrag van de (nieuwe) retailers blijkt immers dat de regiofunctie van veel middelgrote gemeenten telkens meer vervalt, waardoor een minder omvangrijke winkelstructuur afdoende is om te voorzien in de behoefte van de consument en de retailer. 

Dit blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2017 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars die dit jaar specifiek ingaat op de krimpopgave in het winkellandschap in middelgrote gemeenten. 

In veel middelgrote gemeenten neemt leegstand juist nog toe

Op 1 juli 2017 is de winkelleegstand gedaald naar 7,4 procent, dit betekent een daling van 0,9 procent ten aanzien van vorig jaar. Toch zijn er duidelijke verschillen zichtbaar tussen de verschillende segmenten en gemeenten. 

Zo steeg de leegstand juist op de meeste A-locaties en is ook bij 48 procent van de middelgrote gemeenten (50.000-100.000 inwoners) een toename geregistreerd. In deze gemeenten staat in het centrale winkelgebied bijna 1 op de 8 winkels leeg.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie