Deze vier whisky's mogen niet ontbreken in je vitrinekast
Deze vier whisky's mogen niet ontbreken in je collectie

Deze vier whisky's mogen niet ontbreken in je vitrinekast

Redactie Baaz

Whisky is de populairste sterkedrank ter wereld. En niet voor niets: de drank is stijlvol, smaakvol, er is voor ieder wat wils en eerlijk is eerlijk: een mooie fles staat gewoon goed in je vitrinekast. Deze vier schoonheden mogen niet ontbreken in je collectie, thuis of op de zaak.

Bruichladdich Laddie Ten (single malt)

Bruichladdich is een distilleerderij met een roerige geschiedenis. In 2001 is het bedrijf opnieuw opgestart, na vele sluitingen. De Laddie Ten kun je zien als een frisse start voor het bedrijf, het is de nieuwe 'standard' die meteen enorm goed is aangeslagen onder veel liefhebbers en experts. Dat kunnen we beamen: de geur en smaak zijn complex en uniek, maar tegelijkertijd enorm toegankelijk voor een breed publiek. Denk aan een heel aparte mix van amandelen, vanille, marsepein in een bedje van room en een klein vleugje rook. De afdronk is behoorlijk lang voor een whisky uit deze prijsklasse. En voor de puristen onder ons: de whisky is non-chillfiltered en ook is geen karamel toegevoegd voor de kleur. Blijft over het opvallend hippe en strakke design van de fles: wij zijn fan.

 • Geur: boter, vanille, romig
 • Smaak: amandelen, karamel, vanille, turf, marsepein
 • Prijs: € 36,95
 • Info: www.bruichladdich.com

The Macallan 15 Fine Oak (single malt)

The Macallan is een distilleerderij die bekend staat om zijn zeer exclusieve en hooggewaardeerde whisky's. Toch heeft het huis ook enkele betaalbare en goed verkrijgbare whisky's geproduceerd, zoals deze vijftien jaar oude variant. Alles aan The Macallan ademt stijl, tot aan de fraaie fles toe. De geur en smaak zijn erg delicaat, met vooral tonen van allerlei soorten fruit, bittere chocolade, rozen en rozijnen. Erg complex, om rustig van te genieten dus, of om een goede zakenpartner mee te verrassen.

 • Geur: Vanille, meloen, mango, rozen
 • Smaak: Gedroogd fruit, chocola, citrus, kruiden
 • Prijs: € 60,-
 • Info: www.themacallan.com

Highland Park 12 (single malt)

Deze twaalf jaar oude Highland Park is eigenlijk een allemansvriend die je vrijwel blind kunt aanschaffen. Begin je wat serieuzere interesse te krijgen in whisky, dan is het bovendien een perfecte whisky om je smaakpalet te trainen. De drank wordt gebrouwen in de meest noordelijke brouwerij van Schotland, vlak aan zee. Je proeft letterlijk de ziltige zeelucht en de turf waarmee de mout gerookt is. Toch is de whisky absoluut niet uitgesproken medicinaal of rokerig, zoals sommige Islay-whisky's kunnen zijn, maar blijft het een zoet en fruitig karakter houden.

 • Geur: Heide, appelsap, subtiele turf, peper
 • Smaak: Vanille, turf, honing, sinaasappel
 • Prijs: € 39,95
 • Info: www.highlandpark.co.uk

Monkey Shoulder (blend)

Zelf drinken we onze whisky het liefst puur, eventueel met een paar druppels water. Maar niet iedereen is liefhebber van deze smaakexplosie. Of je je whisky nu het liefst hebt 'on the rocks', in een cocktails of door de cola, deze zacht smakende Scotch past bij iedere gelegenheid. Deze whisky, een blend van drie single malts, kost je geen rib uit je lijf en is goed verkrijgbaar bij iedere willekeurige slijterij. Bovendien kún je deze whisky ook puur drinken, daar is de kwaliteit hoog genoeg voor. Deze whisky wordt niet voor niets veel geschonken op whiskyproeverijen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie