Design Thinking Center voor innovatiever ondernemend Nederland

Design Thinking Center voor innovatiever ondernemend Nederland

Redactie Baaz

The Next View en SAP Nederland zetten samen in op de realisatie van meer co-creatie- en innovatieprojecten in Nederland via de design-thinkingmethodiek middels het Design Thinking Center.

The Next View heeft nauwe samenwerking opgezocht met het vorig jaar in Amsterdam geopende Design Thinking Center. The Next View is daarmee de eerste partner in het SAP AppHaus Network, het partnernetwerk van SAP dat zich richt op innovatie en co-creatie via design thinking. 
  
Nederland doet het goed op de innovatieranglijst. Het vormt samen met Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden op dit gebied de kopgroep in Europa. Toch is dat geen reden om op de lauweren te rusten. "Er zijn momenteel enorm veel veelbelovende technologische ontwikkelingen. Denk aan blockchain en het Internet of Things.  

Behoefte aan hulp

Maar de uitdaging is om die technologie om te zetten in slimme toepassingen of zelfs nieuwe businessmodellen. 'Veel bedrijven missen het inzicht in de mogelijkheden van nieuwe ontwikkelingen, maar beseffen tegelijkertijd het grote belang daarvan voor hun business. We merken dat klanten steeds vaker behoefte hebben aan hulp in dat proces', vertelt Oscar Mulders, partner en medeoprichter van The Next View.
 
Het Design Thinking Center is een speciaal gebouw dat het midden houdt tussen een innovatielab en experience center. Het is helemaal ingericht op de stimulering van beleving en creativiteit. Het beschikt over voorzieningen zoals whiteboards en interactieve schermen, maar zet ook sterk in op beleving. De vloer lijkt op die van een gymzaal. De muren zijn verplaatsbaar, zodat de deelnemers de ruimtes op de groepsgrootte en het beoogde doel kunnen aanpassen. Naast de gebruikelijke whiteboards en monitoren kunnen deelnemers ook gebruikmaken van Post-its, Lego, ballen en andere creatieve elementen. 

Eerste cases Design Thinking Center

Inmiddels hebben de eerste succesvolle sessies plaatsgevonden. Een mooi voorbeeld is dat van waterleidingbedrijf PWN. In het Design Thinking Center werd de basis gelegd voor een systeem waarbij LoRa-sensoren de monteurs informeren over de actuele status van ondergrondse afsluiters. Daardoor kunnen monteurs onderhoud en reparatie efficiënter uitvoeren. 'Een goed voorbeeld van de waarde van het Internet of Things in de praktijk', aldus Mulders.
 
Ook heeft The Next View samen met basisschoolleerlingen in een design-thinkingsessie gezocht naar manieren om ouders te stimuleren hun kinderen met de fiets naar school te brengen, in plaats van met de auto. 'Het was waanzinnig om te zien wat daar allemaal voor ideeën uitkwamen', zegt Mulders.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie