December topmaand voor slijterij, tabakszaak en slager

December topmaand voor slijterij, tabakszaak en slager

Redactie Baaz

Hoe het met deze december zit weten we nog niet, maar de feestdagen zorgden vorig jaar bij de slijterijen voor een flinke toename in de verkoop van champagne en andere dranken.

De decemberomzet was bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde omzet in de eerste elf maanden van 2015. Ook andere speciaalzaken boerden bovengemiddeld goed in de decembermaand, meldt CBS.

December ook goede maand voor tabakszaken en slagerijen

Kerst en oud en nieuw zorgen traditioneel voor een hogere omzet van de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen. Vorig jaar was de omzet in december binnen dit segment 50 procent hoger dan de gemiddelde maandomzet, wat neerkomt op ongeveer 210 miljoen euro meer. Over heel 2015 zetten de speciaalzaken ruim 5 miljard euro om.

De omzet van de tabaksspeciaalzaken was vorig jaar december 59 procent hoger. Naast rookartikelen verkopen veel tabakszaken in december veel loten en vuurwerk. Slagers en poeliers zetten 54 procent meer om dan gemiddeld.

De lente is voor de groenteboer

​Bij viswinkels en groentewinkels groeide de omzet in december ook, maar minder hard dan bij de eerdergenoemde branches. Bij de viswinkels was de omzet 19 procent hoger dan gemiddeld en bij de groentewinkels 9 procent. Voor de groenteboer was december in 2015 overigens niet de maand met de hoogste omzet: in de maanden mei en juni lag die hoger.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie