De voordelen van zakelijk beleggen

De voordelen van zakelijk beleggen

Redactie Baaz
Ben je ondernemer, dan regel je je zakelijke financiën waarschijnlijk via je zakelijke rekening. Maar ook voor de opbouw van vermogen kun je je zakelijke rekening benutten. Dit kan wellicht tegen een aantrekkelijk belastingtarief. Hieronder kan je de belangrijkste voor- én nadelen van zakelijk vermogen opbouwen voor je op een rij.

Het merendeel van de ondernemers krijgen hun inkomsten op een zakelijke rekening. Voordeel hiervan is dat Je zakelijke financiën blijven zo gescheiden van je privévermogen. Erg makkelijk als je het overzichtelijk wilt houden. Maar wat doe je met geld dat je overhoudt op je zakelijke rekening? Boek je dat over naar je privérekening om het vanuit deze rekening te sparen of beleggen? Daardoor betaal je misschien te veel belasting en loop je ook andere voordelen mis.

Mogelijk fiscaal voordeel

Bij de meeste aanbieders open je snel een zakelijke rekening, het aanleveren van de documentatie kan per aanbieder wel verschillen. Zo kun je snel starten met het opbouwen van vermogen. En dat kan dus mogelijk met fiscaal voordeel. Er zit namelijk een verschil tussen zakelijk en privé vermogen als we kijken naar belastingheffing is dit namelijk niet gelijk. Ben je een ondernemer dan betaal je belasting over het werkelijk behaalde rendement. Als particulier rekent de belastingdienst met een verondersteld – ofwel forfaitair – rendement. Het verschil in belastingtarief kan in je voordeel werken.

Simpel gesteld is het alleen bij hoge rendementen aantrekkelijk om je geld privé te beleggen. De voor jou beste keuze is afhankelijk van de omvang van je vermogen en de gekozen ondernemingsvorm: een besloten vennootschap of een eenmanszaak. Maak wel eerst gebruik van de vrijstelling die je als particulier in box 3 hebt. Over de eerste € 30.360 van je vermogen betaal je namelijk geen belasting.

Let op: Binnen de bv mag je in principe ongelimiteerd vermogen opbouwen. Als zzp'er of eenmanszaak mag je alleen geld dat is bedoeld voor een zakelijk doel of tijdelijke buffer aanhouden. Staat er veel meer op je betaal- of beleggingsrekening dan ziet de Belastingdienst dit alsnog als privévermogen.

Faillissement, pottenkijkers en beleggingsrisico's

Naast de voordelen brengt zakelijk beleggen natuurlijk ook risico's (nadelen) met zich mee. Als ondernemer ben je ongetwijfeld bekend met zakelijke risico's. Die gelden ook voor je vermogen in het bedrijf: in het geval van een faillissement van de bv, ben je bijvoorbeeld ook je zakelijk belegde vermogen kwijt.

En houd ook rekening met regels rond privacy. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om je bv in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en jaarcijfers te publiceren. Deze cijfers zijn dan voor iedereen toegankelijk. Voor veel ondernemers weegt het fiscale voordeel van vermogensopbouw op de zakelijke rekening echter ruimschoots op tegen de kans op eventuele 'pottenkijkers'.

Daarnaast brengt zakelijk beleggen ook beleggingsrisico's met zich mee. Je kunt (een deel van je) inleg verliezen. Want de waarde van je beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. En in het verleden behaalde resultaten bieden daarbij geen garantie voor de toekomst. Loop daarom geen onnodig risico: zorg dat je op de hoogte bent van de risico's van beleggen en de kenmerken van elk beleggingsproduct voordat je begint met beleggen. Meer informatie hierover vind je in de afspraken die horen bij het product wat je gaat kiezen of hebt gekozen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie