De vierdaagse werkweek: er leiden meer wegen naar Rome

De vierdaagse werkweek: er leiden meer wegen naar Rome

Redactie Baaz

Door: Esther Segers, Sr Business Development Manager bij Alight Solutions

Al jaren wordt er door onderzoekers, politici en vakbonden gepleit om de “traditionele” werkweek te verkorten van vijf naar vier dagen. Niet alleen zou een vierdaagse werkweek beter zijn voor de mentale en fysieke gezondheid van werknemers, maar ook voor de productiviteit. Nederland is internationaal voorloper op het gebied van de vierdaagse werkweek en ook in de rest van Europa wint de kortere werkweek terrein. Wat zijn de voordelen van een werkweek van vier dagen en hoe kun je het invoeren? 

 

Verbeterd welzijn

Een overgroot deel van de Nederlandse werknemers (71%) ervaart stress, waarvan de helft aangeeft dat hun baan de voornaamste oorzaak hiervan is, zo blijkt uit het Mindset-onderzoek van Alight*. Een vierdaagse werkweek kan het gevoel van vrijheid en flexibiliteit versterken en geeft werknemers meer balans tussen werk en privé. Het is echter niet de bedoeling om vijf dagen werk in vier dagen te proppen, aangezien dit juist averechts werkt. Het is belangrijk om samen op zoek te gaan naar de oorzaken van stress op de werkvloer en effectieve methoden te vinden om een vierdaagse werkweek in te voeren, zonder dat medewerkers overbelast raken doordat ze het werk van vijf dagen in vier dagen moeten uitvoeren.

Verhoogde productiviteit

Zodra het goed gaat met werknemers, zul je de effecten daarvan ook merken als het gaat om productiviteit. Ga maar eens bij jezelf na: in goede tijden kun je je beter concentreren op je werk en ben je aanzienlijk productiever dan wanneer je stress ervaart of met persoonlijke zaken worstelt. Hoewel de toegenomen productiviteit niet altijd in concrete cijfers te meten is, zie je het wel terug op de werkvloer. Een gezonde balans tussen werk en privé draagt bij aan een verhoogde productiviteit en goede werksfeer. 

Minder ziekteverzuim

Uit pilots met vierdaagse werkweken is gebleken dat het ook een positief effect heeft op het ziekteverzuim. Medewerkers met kortere werkweken melden zich minder vaak ziek. Dit komt mede door de extra tijd die werknemers krijgen om te rusten en te herstellen na een werkweek. 

Kostenbesparingen voor de werkgever

Buiten de mentale en fysieke voordelen voor de werknemer, levert een verkorte werkweek ook financiële voordelen op voor de werkgever. Als je het kantoor één dag per week kan sluiten, omdat je maar vier dagen personeel hebt rondlopen, gaan de kosten die je normaal maakt voor energie of overige zaken, zoals facilitaire of administratieve kosten, ook omlaag. Bovendien kunnen werknemers die op kantoor werken besparen op kosten voor woon-werkverkeer, wat ook weer een positief effect heeft op het klimaat.

De vierdaagse werkweek heeft veel voordelen, maar niet voor ieder bedrijf is het mogelijk om een verkorte werkweek toe te passen. Denk maar aan de logistieke sector, de gezondheidszorg of de veiligheidssector. Wellicht dat daar een andere structuur beter past door flexibiliteit te bieden zonder dat het bedrijf een dag sluit.

Diverse benaderingen van de vierdaagse werkweek

Als je eenmaal hebt besloten dat een vierdaagse werkweek bij jouw bedrijf past, kun je dit op verschillende manieren implementeren en structureren:

32 uur per week tegen 80% salaris

Deze manier van vierdaagse werkweek is misschien de meest simpele: je werkt één dag minder en krijgt dus ook één dag minder uitbetaald. Werknemers werken in dit model vier dagen van acht uur en ontvangen 80 procent van hun fulltime salaris.

40 uur per week tegen 80% salaris

Werknemers maken in dit werkschema vier dagen van tien uur en ontvangen hun volledige salaris. Afhankelijk van de wet- en regelgevingen in een bepaald land is het mogelijk om het vierdaagse werkschema op deze manier in te zetten. In Nederland zou dit wel mogelijk zijn, gezien we maximaal 12 uur per dag mogen werken.  

32 uur per week tegen 100% salaris

Uit het Mindset-onderzoek van Alight blijkt dat een kwart van de werknemers (24%) vier dagen werkt voor 100 procent van hun salaris. De gemiddelde werkdag bedraagt zeven tot acht uur. In dit model moeten werkgevers ervoor zorgen dat de financiële kosten worden gecompenseerd door betere prestaties van werknemers.

Zoals je ziet zijn er ‘meerdere wegen die naar Rome leiden’ als het gaat om een vierdaagse werkweek. Het is essentieel om te kijken welke aanpak het beste past bij jouw organisatie, rekening houdend met factoren zoals personeelsbeschikbaarheid en klant-of patiënt gerelateerde aspecten. Daarnaast is het belangrijk hier duidelijk over te communiceren en dit goed af te stemmen met alle betrokkenen om een succesvolle overgang van vijf naar vier dagen te garanderen. 

* Het Mindset-onderzoek van Alight is een onderzoek naar het welzijn van 500 werknemers in Nederland. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie