De vier rollen van een goede Business Mentor

De vier rollen van een goede Business Mentor

Redactie Baaz

In de basis willen alle ondernemers hetzelfde. Geld verdienen, tevreden klanten hebben en, na jaren van hard werken, een happy exit creëren waarbij jij jouw ondernemersreis met een goed gevoel afsluit. Je werkt hard binnen je bedrijf, maar is dat wel de juiste keuze? Is het niet de hoogste tijd om te werken aan je bedrijf? Je wordt links en rechts namelijk ingehaald door collega ondernemers.

Business Coach

Vaak wordt een Business Mentor verward met een Business Coach. Een Business Coach kan zich als mentor aanbieden en een mentor heeft vaak ook ervaring als Business Coach. Genoeg raakvlakken, maar ook genoeg verschillen. 

In het Engelse woordenboek betekent ‘Coach’ letterlijk ‘koets’, die waardevolle personen brengt naar waar ze willen zijn. Een coach is een middel om van A naar B te komen. Van een klein klantenbestand naar een sterke, grote klantenkring die extra omzet en winst oplevert, bijvoorbeeld. Een Business Coach brengt zelf geen kennis in, maar stimuleert en ontwikkelt de kennis van jou als ondernemer. Een Business Coach is raadgever. Jij bent de persoon die doelen stelt en keuzes maakt. Er is niemand anders die dat voor je gaat doen. 

Strategisch adviseur

Een Business Mentor is ervaringsdeskundige. Hij heeft zelf al de nodige ervaring opgedaan die hij inbrengt in de mentorrelatie, zodat jij het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Hij zegt niet direct wat je moet doen, maar biedt wel strategisch advies zodat jij bewuste keuzes kunt maken over jouw rol binnen je bedrijf en je persoonlijke situatie. Als strategisch adviseur neemt een Business Mentor jouw doelen onder de loep. Zorgt het behalen van jouw doelen alleen voor zakelijk succes, of ook voor persoonlijk geluk? En wat moet je doen en laten om je doelen te bereiken? Een mentor wijst je concreet de weg naar doelen en is naast adviseur ook je persoonlijke gids. 

Artikel vervolgt onder de afbeelding.

Track Record

Napoleon Hill, auteur van de bestseller Think And Grow Rich, zei ooit: de nummer één reden waarom mensen falen in het leven, is omdat zij luisteren naar vrienden, familie en buren. 

Waarom luisteren naar je partner, familie of vrienden als zij geen enkel track record hebben? Zij geven je advies omdat ze een belang bij je hebben. Dat advies is echter nooit 100% betrouwbaar. Jouw partner zal je niet vertellen om nog meer te investeren in je bedrijf, terwijl dat wel de manier is om te groeien. 

Een Business Mentor heeft al jaren ervaring en heeft meerdere concrete successen op zijn naam staan. Zijn inzichten uit het ondernemerschap helpen jou bij het behalen van jouw doelen. Leer van de fouten van jouw Business Mentor, zodat jij geen onnodige fouten hoeft te maken. Die fouten kosten je onnodig veel geld, tijd en energie. Dankzij de adviezen van jouw Business Mentor kun jij jezelf nog beter bewijzen binnen jouw vakgebied. 

Business Owner

Een Business Mentor is jouw persoonlijke gids. Hij stelt zijn ervaring en expertise als (voormalig) ondernemer beschikbaar zodat jij uitgroeit tot de persoon die je altijd al wilde zijn. Hij staat je met raad en daad terzijde. Als strategisch medestander. Zowel persoonlijk als zakelijk. Als (voormalig) eigenaar van een eigen onderneming heeft jouw Business Mentor al het nodige meegemaakt waardoor hij zich op zakelijk en persoonlijk vlak heeft ontwikkeld. 

Als persoonlijke gids zal een goede Business Mentor jou vertellen welke stappen je moet nemen om jouw doelen te behalen. Zowel zakelijk als privé. Teveel ondernemers hebben de juiste balans nog niet gevonden, waardoor successen niet zorgen voor dat euforische gevoel waarop ze vurig hoopten. Een Business Mentor inspireert je tot het stellen van de juiste doelen en de juiste focus. Pas als je als persoon in balans bent, kun je zakelijke successen behalen zonder daarvoor te moeten betalen met persoonlijk geluk.

Business Coach of Business Mentor? 

Is de balans tussen jouw werk en privéleven al goed ingevuld, maar wil je zakelijk naar nog grotere hoogten groeien? Of voelt de top als eenzame hoogte en hebben je zakelijke successen niet voor persoonlijk geluk gezorgd? Het verschil tussen Business Coach en Business Mentor maken we extra duidelijk, zodat jij precies weet met wie jij zaken moet doen om jouw doelen te behalen. 

Thema Business Coach Business Mentor
Duur van de relatie Hierbij gaat het vaak om een korte relatie, waarbij een specifiek doel wordt nagestreefd. Looptijd is 3 tot 12 maanden.  Hierbij gaat het vaak om een lange termijn relatie. Een, twee jaar en vaak nog langer. 
Focus Bij coaching meet je de vooruitgang aan de hand van verbeterde prestatie, zoals omzet, winst en waardestijging. Het resultaat is altijd in cijfers uit te drukken. Bij het mentorschap ligt de focus vooral op de ontwikkeling van jou als ondernemer en persoon. Het resultaat is uit te drukken in gevoel, niet in cijfers. 
Structuur Wekelijkse meetings in een formele setting om de vooruitgang te bespreken. Afspraken wanneer de mentee daar behoefte aan heeft. Deze meetings zijn vaak informeler van setting. 
Expertise Een Business Coach wordt ingehuurd voor zijn expertise in een specifieke branche waarin de coachee beter wil presteren. Voorbeelden zijn presenteren, leiderschap en sales.   Een Business Mentor wordt ingeschakeld omdat zij over meer expertise beschikken dan de mentee. De mentee leert van en wordt geïnspireerd door de ervaring van de Business Mentor.
Besproken onderwerpen De agenda wordt in overleg tussen de Business Coach en coachee samengesteld om specifieke doelen te behalen. De agenda wordt samengesteld door de mentee en bevat de vragen die hij op dat moment heeft. 
Vragen stellen De Business Coach stelt scherpe vragen die de coachee aan het denken zet. Dit zorgt ervoor dat de coachee belangrijke beslissingen moet nemen en overgaat tot actie.  Binnen het mentorschap is de mentee vaak de persoon die vragen stelt om de ervaring van de Business Mentor te raadplegen. 
Uitkomst Het resultaat van coaching is meetbaar en specifiek, waardoor de vooruitgang goed te meten is aan de hand van groei of andere concrete verbeteringen die zijn uit te drukken in cijfers.  Het resultaat staat nooit volledig vast. Bij het mentorschap is de uitkomst niet altijd duidelijk te analyseren of te meten. Belangrijker is de algehele ontwikkeling van de mentee. 

Samengevat komt het hierop neer: een Business Coach brengt je succes, een Business Mentor zorgt voor een succesvol leven.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie