De noodzaak van een back-up, een back-up én een back-up
De noodzaak van een back-up, een back-up én een back-up

De noodzaak van een back-up, een back-up én een back-up

Redactie Baaz

Al meer dan tien jaar wordt op 31 maart International Backup Day gevierd. Op deze dag benadrukt de internationale securitygemeenschap grote bedrijven, het MKB én consumenten dat het regelmatig uitvoeren van back-ups geen overbodige luxe is in onze maatschappij die steeds digitaler wordt

Dr. Johannes Ullrich, Dean of Research at SANS Technology Institute, licht toe: “In ons dagelijks werk worden we dagelijks geconfronteerd met de noodzaak van het maken van back-ups. Nu ook steeds meer mensen van de cloud gebruikmaken, zien we ook het aantal vragen naar welke back-up methoden nu het beste zijn. Om korte te gaan: data lopen gevaar wanneer ze niet op drie locaties kunnen worden teruggevonden. Een on-premise back-up, een cloud- of online externe kopie en een offline externe kopie van kritieke data is een absolute noodzaak in mijn optiek. Met name geavanceerde ransomware zal proberen het herstel van back-ups te verstoren.”

Zakelijke back-up

Back-ups in de cloud, hoe eigentijds ze ook zijn, zijn toch het kwetsbaarste van allemaal, vervolgt Ullrich. “Controles die vroeger de toegang monitorden naar on-premise back-ups, kunnen niet een-op-een op een cloud gebaseerde omgeving worden toegepast. Bij het ontwerp van een cloud gebaseerde oplossing moeten organisaties goed nadenken over drie aangelegenheden. Ten eerste: hoe wordt de toegang wordt gecontroleerd? Daarna: hoe worden verzoeken geauthentiseerd tot het zoeken en opslaan van data? Ten slotte: back-up systemen moeten dubbel en divers zijn. Met andere woorden: drie datakopieën bij een en dezelfde provider hebben geen zin. De drie-eenheid on-premise, off-site/offline én de cloud is daarom heel belangrijk.”

Los van de cloud zijn er ook tal van zaken die in het voordeel spreken van on-premise back-ups. “Locatiegebaseerde back-ups kun je sneller terugplaatsen. Back-ups in de cloud of bij een andere locatie zijn praktisch altijd langzamer. In sommige gevallen kunnen ‘cloud back-upproviders’ zelfs overwegen grote hoeveelheden data op harde schijven eerder fysiek op te sturen dan gebruik te maken van een tragere internetverbinding. Zorg daarom altijd voor een recovery test om zo in te schatten hoelang het duurt om grote hoeveelheden data weer te herstellen.”

‘Versleutel data altijd’

Ulrich besluit: “Data die de organisatie verlaat, moet te allen tijde worden versleuteld. Of je het nu hebt over een fysieke dataschijf of een cloud gebaseerde online back-up: versleutel ze voordat ze je netwerk verlaten. Dit kan soms wat omslachtig en veeleisend zijn, maar data die zelden wordt gebruikt moet altijd worden versleuteld.”

Photo by Andrea Piacquadio

Ook interessant : Victor Wang - Synology - Eindbaaz

& Cybercriminelen zitten ook in 2023 niet stil  

Lees ook : Synology inroduceert twee nieuwe zakelijke opslagsystemen 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie