De Nederlandsche Bank: ‘hervorming pensioenstelsel blijft nodig’

Ruben den Boer
Als het aan De Nederlandsche Bank ligt, is de stijd om het pensioen nog niet gestreden. Een nieuw pensioenstelsel staat al weken lang in het midden van de belangstelling, maar resultaten blijven vooralsnog uit. De toezichthouder hoopt dat er alsnog snel afspraken gemaakt zullen worden.

Afgelopen maand zaten werkgevers en vakbonden samen met de minister president ruim 8,5 uur in een vergaderzaal. Ze staken de koppen bij elkaar voor een nieuw pensioenstelsel, maar kwamen zonder plan weer naar buiten. Toen werd er gezegd dat iedereen intern zou gaan overleggen en dat ze snel met een oplossing hoopten te komen. Ondertussen zijn we enkele weken verder en nog geen stap dichterbij een nieuw pensioenstelsel. Dat is een kwalijke zaak volgens De Nederlandsche Bank, die benadrukt dat een hervorming nodig blijft.

Nieuw pensioenstelsel voor de veranderende arbeidsmarkt

In een rapport over het toezicht in de financiële sector laat de waakhond weten dat een vernieuwd pensioenstelsel nodig is om aansluiting te krijgen op de veranderende arbeidsmarkt. Door flexibilisering van de arbeidsmarkt, de toename in ZZP’ers en globalisering is de arbeidsmarkt in veel sectoren niet meer wat die geweest is.

Volgens De Nederlandsche Bank gaat het met de meeste pensioenfondsen redelijk goed, maar enkele grote fondsen kunnen het lastig bijbenen. In oktober kregen veel partijen in de branche bovendien klappen als gevolg van dalende beurskoersen. "Zonder tijdig herstel zullen deze pensioenen in 2020 of 2021 moeten korten, omdat dan gedurende vijf opvolgende jaren niet aan het minimaal vereist eigen vermogen is voldaan", aldus de toezichthouder tegenover nu.nl.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben