De mogelijkheden voor het inhuren van tijdelijk personeel voor IT klussen

De mogelijkheden voor het inhuren van tijdelijk personeel voor IT klussen

Redactie Baaz

Als ondernemer kom je wel eens handen tekort. Dit kan met allerlei redenen te maken hebben, maar in veel bedrijven geldt dat er wel sprake van een golvende beweging wat betreft drukke en minder drukke periodes. Je hebt dus wel eens extra personeel nodig, maar daar wil je niet voor langere tijd aan vastzitten. Belangrijke klussen op het gebied van IT zijn vaak van tijdelijke aard en hier is behoorlijk specifieke kennis voor nodig. Hoe los je dat op in tijden van personeelstekort?

Wat is (IT) detachering?

Iemand inhuren via een detacheringsbedrijf kan heel handig zijn. Maar wat is detachering nu precies? Detachering betekent eigenlijk dat je een werknemer tijdelijk inhuurt van een ander bedrijf. De gedetacheerde heeft een vast of tijdelijk dienstverband bij het detacheringsbureau. Het gaat hierbij vaak om mensen met specifieke kennis die een opleiding/traineeship hebben gevolgd. Nu zitten er natuurlijk wat overeenkomsten tussen iemand inhuren via detachering of via een uitzendbureau. Allebei gebeurt het op tijdelijke basis via een derde partij. Een gedetacheerde heeft echter meer rechten en plichten. In een overeenkomst wordt bijvoorbeeld vaak een urengarantie opgesteld. Je moet dus een vast aantal uren doorbetalen, ook als er geen werk is.

Waarom heb je vaak extra mensen nodig op IT projecten

De ICT wereld staat nooit stil. De ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op en dat zorgt ervoor dat er altijd vraag is naar meer mensen op de werkvloer. Digitale vraagstukken zijn belangrijker dan ooit, veel bedrijfsprocessen zijn al of worden gedigitaliseerd. Wanneer je niet de nodige kennis in huis hebt dan moet je op zoek naar een oplossing. Omdat veel IT projecten tijdelijk zijn en soms ook behoorlijk ingrijpend, is de juiste kennis een must. Met IT detachering kun je op een relatief eenvoudige en snelle manier extra mensen inzetten op IT projecten op tijdelijke basis. 

Waarom kiezen voor tijdelijke krachten?

Je hebt niet voor elke klus vast personeel nodig. Heb je tijdelijk extra handen of extra kennis nodig dan wil je niet na die tijd aan iemand vastzitten. In dat geval kan een tijdelijke kracht de uitkomst bieden. Niet alleen wanneer het gaat om een tijdelijk project waar je specifieke kennis voor nodig hebt, maar ook bijvoorbeeld in het geval van ziekte- of zwangerschapsverlof en tijdelijke ondersteuning in drukke periodes. 

Het voordeel van detachering

Wat is precies het voordeel van werken met tijdelijke krachten middels detachering? Wanneer je als ondernemer kiest voor detachering dan heb je vaak meer zekerheid in vergelijking met een werknemer via een uitzendbureau. Bovendien beschikt een detacheerder over veel meer specifieke kennis. Heb je dus iemand nodig voor een tijdelijke klus op het gebied van IT? Dan wil je dat degene die je binnenhaalt daar ook de nodige kennis van heeft en niet dat je nog veel tijd moet stoppen in opleiden en/of trainen. Gedetacheerden zijn dus hoog opgeleid en hebben vaak een traineeprogramma doorlopen bij het detacheringsbedrijf. Hierdoor hebben ze ook al bij meerdere organisaties en soms ook in verschillende functies gewerkt. Dat zorgt ervoor dat ze ook verschillende vormen van kennis en informatie het bedrijf inbrengen. Dit kan voor een hele nieuwe en verfrissende blik zorgen. Het zijn vaak leergierige, jonge mensen die een frisse wind meebrengen. Werk je samen met een detacheringsbureau dan en heb je daar goede ervaringen mee, dan is het voordeel dat het detacheringsbureau daarna ook beter weet wat je wilt in je organisatie. Voor een eventueel volgende project kunnen ze je dan ook weer opnieuw goed van dienst zijn.  

Let hierop

Een gedetacheerde die jouw bedrijf binnenkomt zit daar met een andere bril. De kans bestaat dat ze zich geen echt onderdeel voelen van de organisatie. Als werkgever moet je er daarom voor zorgen dat de gedetacheerde goed wordt ingewerkt en zich zoveel mogelijk onderdeel voelt van het team. Dat komt de werkzaamheden alleen maar ten goede. Iemand die via een detacheringsbureau werkt heeft te maken met twee partijen en jij als werkgever dus ook. Bij praktische zaken als vakantiedagen opnemen moet diegene dus altijd met beide partijen overleggen. Daarnaast krijgt een detacheerder altijd een relatief hoog salaris. Die investering moet zich wel uit kunnen betalen. Voordeel is wel dat er meer flexibiliteit is en het gaat om een tijdelijk dienstverband.  Het hogere salaris kan ook voor scheve gezichten zorgen bij directe collega’s.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie