De meeste leidinggevenden geven geen leiding

De meeste leidinggevenden geven geen leiding

Redactie Baaz

Veel leidinggevenden missen de vaardigheden die ze nodig hebben om hun team succesvol te managen. Dat is jammer, want inmiddels is allang bekend welke vaardigheden je nodig hebt. In haar boek Happy leader beschrijft Romilde van Commenée wat ze zijn: ‘’Als leidinggevende kun je het verschil maken voor een team. Je kunt het team maken of breken. Je kunt topresultaten boeken of je kunt er één grote puinhoop van maken.’’ 

Romilde van Commenée is achter de schermen een van de populairste managementtrainers van Nederland. Aan de hand van een beproefde formule leert ze managers hoe ze een team succesvol kunnen aansturen: 'happy team, happy leader', is haar lijfspreuk. 

Trainingen voor managers zijn geen overbodige luxe, is Van Commenée's ervaring. Veel leidinggevenden zijn in hun functie 'gerold' en hebben nooit geleerd hoe je een goede leidinggevende bent. In haar boek Happy leader heeft Van Commenée daarom beschreven wat je allemaal moet doen om een goede manager te zijn. 

Dat kan toch iedereen?

‘’Leidinggeven aan een team, dat kan toch iedereen? Hoe moeilijk kan het zijn? Je moet gewoon aangeven wat er gedaan moet worden, als er vragen zijn dan kunnen ze die aan je stellen en hier en daar help je wat mee. Een kind kan de was doen!’’

Dit is wat veel managers denken als ze worden aangesteld, schrijft Van Commenée in haar boek. Maar in de praktijk gaat het vaak mis. Er ontstaan misverstanden over verantwoordelijkheden, collega's vallen uit met een burn-out, teamleden krijgen ruzie, de resultaten vallen tegen. Er zijn altijd managers nodig, maar dan moeten ze wel in actie komen en de juiste dingen doen.

Authenthiek leiderschap

Anders dan wat veel mensen denken, heeft succesvol leidinggeven weinig te maken met managen. Managen, dat gaat over plannen, organiseren, controleren en voortgang bewaken. Maar leidinggeven, dat gaat veel dieper. Het gaat over betrokkenheid, motiveren, inspireren en van waarde zijn voor je team. De succesformule van Romilde van Commenée is gebaseerd op een mix van beide kwaliteiten. Je moet zowel denken aan het welzijn van je team, als aan de resultaten. 

Naast het creëren van een 'happy team' en het bewaken van resultaten, is het volgens Van Commenée heel belangrijk dat je een leidinggevende stijl ontwikkelt die bij je past: een goede leider is een authentieke leider. Iedereen is anders, en een stijl van een ander kopiëren is gedoemd te mislukken. 

Met de adviezen in het boek zijn leidinggevenden in staat om hun kwaliteiten zo te benutten dat ze een stijl ontwikkelen waarmee ze hun team succesvol kunnen aansturen. Die eigen stijl, in combinatie met de bijbehorende successtrategie van Romilde van Commenée, zorgt er in de praktijk voor dat leidinggevenden zich snel ontwikkelen tot de Happy leader die zo hard nodig is.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie