De meerwaade van premium car audio
Premium audio, premium prijzen

De meerwaade van premium car audio

Redactie Baaz

Wat is de meerwaarde van premium car audio? Om die vraag te beantwoorden hebben we onze oren laten verwennen in de lederen zetels van een BMW 535D en een Audi RS 6 Avant, beide uitgerust met een Bang & Olufsen Advanced Sound System.

Ga eens na, wat is de plek waar je het meest naar muziek luistert? Grote kans dat dit in je auto is, onderweg naar kantoor, klant of huis. De kans is echter ook groot dat je bij aanschaf van je auto weinig aandacht hebt gegeven aan audio in je auto. Vrijwel elke auto komt tegenwoordig standaard met een audiosysteem, dus in plaats van over speakers te moeten nadenken, kun je je aandacht volledig houden bij de keuze voor wielen, lakkleur en bekleding. Zonde eigenlijk, er is namelijk een hoop moois te krijgen. Met name bij de premium-merken kun je kiezen voor een uitgebreid audiosysteem.

Diverse high-end audiomerken werken samen met autofabrikanten voor een ultieme geluidservaring: Meridian, Mark Levinson, Harman/Kardon en Bang & Olufsen, namen waarvan het hart van muziekliefhebbers sneller gaat kloppen. Maar zoals ook een goede set thuis flink in de papieren kan lopen, is ook deze ‘premium car audio’ niet goedkoop. Wat is de meerwaarde van premium car audio? We nemen plaats achter het stuur van de Audi RS 6 en de BMW 535D.

Audi RS 6 Avant Bang & Olufsen Advanced Sound System

Een Audi RS 6, heb je daarin nog een audiosysteem nodig? De échte petrolhead zal waarschijnlijk genoeg hebben aan het opzwepende geluid van de vierliter-V8 met dubbele turbo’s die een onwaarschijnlijke 560pk via vier wielen naar het asfalt brengt. Baaz heeft zich ingehouden (nuja, voor het grootste deel van de tijd) en draait het volume eens flink omhoog.

Aan boord van de RS 6 (het systeem is ook op de A6 en S6 leverbaar) een systeem van de Deense geluidkunstenaars van Bang & Olufsen. Dat wordt al meteen duidelijk bij het inschakelen van het contact: links en rechts op het dashboard komen twee voor B&O zo typerende ‘akoestische lenzen’ omhoog. Vergelijk ze met het afdakje boven een preekstoel in een kerk, door de conische vorm wordt het geluid van de luidspreker onder deze akoestische lens breed en gelijkmatig verspreid door de ruimte.

Behalve die twee, zijn er nog dertien speakers voor je aan het werk, variërend in grootte van enkele centimeters in doorsnede tot een forse subwoofer van twintig centimeter in doorsnede en vier woofers van ruim zestien centimeter. Een aantal speakers heeft ook een forse eigen klankkast en met resultaat! Geluid in de Audi is uitzonderlijk goed, zeker als je luistert naar muziek in Dolby 5.1-formaat. Via Audi’s MMI-systeem kun je het geluid nog verder tweaken, bijvoorbeeld romdom welk punt in de auto de muziek zich moet concentreren.

Speakers: 15
Watt: 1330
Prijs: € 8402,- (A6), € 7071,- (S6, RS 6)

BMW 535D Bang & Olufsen Advanced Sound System

Daar waar voorheen Harman/Kardon de leverancier was voor de meest exclusieve audiosystemen bij BMW, zijn de Duitsers voor een aantal modellen overgestapt naar Bang & Olufsen. Hiermee zijn ze na Audi, Aston Martin en Mercedes-Benz AMG het vierde automerk in de portefuile van B&O. Wederom zien we op het dashboard de bekende akoestische lens, al is het er in dit geval ‘maar’ één. Wel is de BMW voorzien van in totaal zestien speakers met een totaal vermogen van 1200 watt. 500 Watt is bestemd voor de twee subwoofers die onder de voorstoelen schuil gaan. De overige veertien speakers zitten in tweetallen (een tweeter en een mid-range speaker) gelijkmatig verdeeld over het passagierscompartiment. Het geluid is fantastisch, dankzij de vele tweeters blijven ook de hoge tonen zeer goed overeind. Door de kleine ruimte en de plaatsing van de subs, voel je de bassen vooral in je onderlichaam, maar verder valt er niets op het kraakheldere geluid van de BMW aan te merken. In ons geval is de auto ook voorzien van een optionele internetverbinding, waardoor tracknamen en albumhoezen automatisch worden weergegeven. Ook is het mogelijk om audio te kopiëren naar de interne harde schijf, zodat je ook zonder een stapel cd’s van je favoriete songs kunt genieten.

Speakers: 16
Watt: 1200
Prijs: € 4217,-
Info: www.bmw.nl

Fotografie: Jesse Kraal

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie