De irrationele organisatie onthult hoe biases besluitvorming en effectiviteit van teams en organisaties beïnvloeden

De irrationele organisatie onthult hoe biases besluitvorming en effectiviteit van teams en organisaties beïnvloeden

Redactie Baaz

Hoewel we het maar al te graag ontkennen, worden wij allemaal in ons denken en gedrag beïnvloed door biases, ofwel systematische, irrationele denkpatronen. Toch blijven zulke vertekeningen vaak onderbelicht. Het betreft de beïnvloeding van menselijk gedrag bij grote maatschappelijke thema’s zoals grensoverschrijdend gedrag, de opkomst van AI en klimaatverandering, maar ook binnen teams en organisaties. Een gemiste kans voor iedereen die maatschappelijk impact wil maken, betere besluiten wil nemen én organisaties wil laten excelleren.

De irrationele organisatie is het resultaat van een diepgaande analyse van duizenden wetenschappelijke artikelen en veertig interviews met topbestuurders. Al deze bestuurders erkennen het belang van het beter begrijpen van onze eigen irrationele denkpatronen. Maar: hoe doe je dat?

Biases herkennen en benutten

De irrationele organisatie biedt wetenschappelijke inzichten én praktische handvatten voor bestuurders, managers, adviseurs en voor iedereen die werkt binnen een team of organisatie. Het omarmt dat biases het gevolg zijn van de evolutie en hanteert een positieve waarderende benadering.

Laat je verbazen, verwonderen en inspireren door de praktijkverhalen en bevindingen uit onderzoek langs belangrijke organisatie- en veranderkundige thema’s zoals strategie, communicatie, cultuur en leiderschap. Ontdek hoe je biases kunt herkennen, er bewust(er) mee kunt omgaan en ze voor je kunt laten werken.

‘Als leider van een snelgroeiend bedrijf heb ik gemerkt dat het omgaan met biases en irrationaliteit cruciaal is voor het behalen van succes.’ – Bestuurder technologieconcern

‘Dit boek biedt zowel een wetenschappelijk fundament als praktische inzichten en is daarmee een eyeopener voor zowel leiders als teamleden.’ – Bestuurder zorginstelling

Over de auteurs

Cornell Vernooij, Maarten Hendriks, Judith Stuijt, Flore Louwers, Wouter ten Have en Steven ten Have zijn adviseurs bij TEN HAVE Change Management en auteurs van Organizational Behaviour and Change Management: The Impact of Cognitive and Social Bias. Dit boek legt de wetenschappelijke grondslag onder De irrationele organisatie. Steven ten Have en Wouter ten Have zijn beiden hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie