De belangrijkste aspecten van licht op kantoor

MKB
Redactie Baaz
Als jij een kantoorbaan hebt, dan zul jij je ongetwijfeld bewust zijn van de verlichting in een kantoor. Niet elk kantoor is voorzien van voldoende ramen, waardoor je de gehele dag kunt profiteren van goed daglicht. In veel kantoren staat overdag dan ook gewoon de verlichting in aan.

De verlichting kan van grote invloed zijn op je werkzaamheden, maar ook op je stemming en gezondheid. Het mooiste is het als je zelf de verlichting kunt bepalen, maar als jij het te donker vindt, kan een collega dit juist misschien heel prettig vinden. Er zijn daarom enkele zaken waar je op moet letten bij een goede kantoorverlichting. 

Lichtsterkte

De lichtsterkte is van groot belang bij kantoorverlichting. Je kunt de verlichting wel de hele dag aan hebben, maar als het niet sterk genoeg is heb je er nog niets aan. Hetzelfde geldt met te sterke verlichting, wat vaak een van invloed kan zijn op het gedrag van mensen. De lichtsterkte wordt gemeten in luxwaarden. Gemiddeld gezien moet voor standaard kantoorwerk, als lezen, schrijven en typen het licht een lichtwaarde van 500 hebben. Voor zeer specialistisch werk, waarbij nauwkeurige afmetingen heel belangrijk zijn is een luxwaarde van 700 tot 750 aan te bevelen.

Lichtkleur

In de meeste gevallen zal kantoorlicht wit van kleur zijn. Wel zijn er verschillende kleurschakelingen mogelijk. Als het wit richting rood of oranje gaat ontstaat er een warme kleur. Als de kleurschakeling naar blauw nijgt ontstaat er een koel licht. Er wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van led verlichting, zoals een led tl buis 60cm en kan er een mogelijkheid zijn om de lichtkleur zelf in te stellen. De lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger deze waarde des te blauwer en koeler dit licht. Dit wordt op kantoor meestal wel als prettig ervaren omdat dit veel helderder is.

Individueel licht

Individueel licht is de oplossing als niet iedereen de huidige wijze van verlichting apprecieert. Met de huidige technieken is het heel goed mogelijk om bijvoorbeeld overal een led tl buis van 60 cm op te hangen die iedereen naar eigen behoefte kan bedienen. Zo hoef je nooit meer last te hebben dat het te fel licht is of juist te donker.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie