Dacia Sandrider voltooit eerste Dakar-test

Dacia Sandrider voltooit eerste Dakar-test

Redactie Baaz

De Dacia Sandrider heeft met succes zijn eerste testfase afgerond ter voorbereiding op de loodzware Dakar-rally in januari 2025 – de ultieme autosportuitdaging die Dacia voor de eerste keer aangaat.

Na een systeemcheck op het Millbrook Proving Ground in het Verenigd Koninkrijk werd de Dacia Sandrider vier dagen lang (6-9 mei) aan de tand gevoeld op het Sweet Lamb-testcomplex in Wales. Vervolgens reisde het team af naar Château de Lastours in Frankrijk voor nog eens vier intensieve testdagen (27-31 mei). Daar kregen de drie equipes de gelegenheid om de Sandrider te testen met BF Goodrich-banden in rotsachtig en veeleisend terrein.

In Wales zat de Spaanse coureur Cristina Gutiérrez de eerste twee dagen achter het stuur van de Sandrider, waarna negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb het stuur overnam voor het resterende deel van het testprogramma. In Château de Lastours maakte meervoudig Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah voor het eerst kennis met de kwaliteiten van de Dacia Sandrider. Na twee dagen nam Loeb het over, terwijl de Gutiérrez de laatste middag in de cockpit kroop.

Tiphanie Isnard, teamleider van The Dacia Sandriders, zoals het rallyteam van Dacia officieel heet, bevestigde dat de eerste testfase de verwachtingen had overtroffen. Al-Attiyah, Gutiérrez en Loeb, evenals de deskundige ingenieurs en technici, ondervonden nauwelijks problemen.

Nu maakt het team zich op voor de eerste uitgebreide test in Marokko van 28 juni tot en met 5 juli. Tijdens deze test wordt de Sandrider op de proef gesteld in terrein dat vergelijkbaar is met de omstandigheden tijdens de Dakar-rally, de openingsronde van het FIA World Rally-Raid Championship van 3 tot en met 17 januari 2025 in Saoedi-Arabië.

"De test in Château de Lastours was de eerste keer dat ik in de Dacia Sandrider stapte. Ik vond hem gemakkelijk te besturen, snel en sterk. De eerste dag reden we 270 kilometer en de tweede dag hetzelfde. Er waren geen problemen en we hebben er erg van genoten. We zijn goed op weg naar de volgende tests en ik kan niet wachten om naar Marokko te gaan." - Nasser Al-Attiyah (Qatar), coureur van de Dacia Sandriders.

"De kans krijgen om de Dacia Sandrider in actie te zien en mijn eerste kilometers in de auto te maken was ongelooflijk. Ik voel me erg op mijn gemak in de auto, ik pas me aan aan een nieuw type auto en een nieuwe categorie voor mij. Er zijn nog veel belangrijke testdagen in het verschiet, maar over het algemeen zijn we supertevreden over het werk van het team.Meer kunnen we niet vragen.Het algemene gevoel is dat we erg trots zijn op de prestaties van de auto tijdens deze eerste tests."- Cristina Gutiérrez (Spanje), coureur, De Dacia Sandriders.

"We hebben een aantal eerste tests achter de rug voordat we onze eerste test gaan doen in een echte rally-raid omgeving in Marokko.Tot nu toe is alles verbazingwekkend soepel verlopen zonder ernstige problemen.We zijn erin geslaagd om alle basisdingen van de motor af te tekenen, we hebben veel meer werk verricht aan de set-up van de ophanging dan we hadden verwacht en de instellingen van de transmissie zijn herzien wat betreft de differentiëlen. De ophanging is goed onder handen genomen, niet alleen tijdens de test in Sweet Lamb, maar ook tijdens de test in Château de Lastours. Nu hebben we nog veel werk om veel van de details op te poetsen en de auto in een staat te brengen die klaar is voor een rally. We zijn erin geslaagd om een of twee problemen aan het licht te brengen met betrekking tot de installatie van de bemanning in de auto die we willen verbeteren. Alles ziet er echt positief uit, alleen een paar heel kleine dingen waar we vrij snel aan konden werken. Iedereen is nu druk bezig met de voorbereidingen voor Marokko en we kijken er erg naar uit om onze Dakar-voorbereidingen daar voort te zetten." - Philip Dunabin, Technisch Directeur, De Dacia Sandrijders.

 

Over Dacia

Dacia is in 1968 opgericht en in 2004 geïntroduceerd in Europa en het Middellandse Zeegebied. Dacia biedt altijd auto’s aan met de beste prijs-kwaliteitverhouding doordat het voortdurend de essentie van de auto opnieuw definieert. Als disruptief merk ontwikkelt Dacia auto’s die eenvoudig, veelzijdig en betrouwbaar zijn en zijn afgestemd op de levensstijl van zijn klanten. De modellen van Dacia zijn een maatstaf geworden in de automarkt: de Sandero is al sinds 2017 de bestverkochte auto aan particulieren in Europa; de Duster is in Europa sinds 2018 de bestverkochte SUV aan particulieren; de Spring is Europees kampioen in betaalbare elektrische mobiliteit en de Jogger is dé multifunctionele gezinsauto in het C-segment. Dacia is actief in 44 landen en heeft sinds 2004 al meer dan 8 miljoen auto’s verkocht.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie