Cyberstalking: hoe je jezelf kunt beschermen tegen online intimidatie

Redactie Baaz
Uit onderzoek van NortonLifeLock is gebleken dat bijna de helft van de Amerikanen toegeeft hun exen of huidige partners online te ‘stalken’ zonder hun medeweten of toestemming. Een op de tien respondenten zegt een stalkware-app te gebruiken om de communicatie en andere online activiteiten van hun partner te volgen. Dit is hoe simpele nieuwsgierigheid of wantrouwen al dan niet bedoeld kan omslaan in cyberstalking.

Cyberstalking verwijst naar opzettelijke, aanhoudende en soms obsessieve online acties om een andere persoon te stalken en lastig te vallen. Er wordt gezegd dat cyberstalking minstens 40% van de volwassenen treft, waarbij de meerderheid van de slachtoffers vrouwen zijn. "Hoewel online intimidatie er niet zo bedreigend uitziet als fysiek stalken, kan het een reeks emotionele en psychologische trauma's veroorzaken bij slachtoffers", zegt Ruby Gonzalez, hoofd communicatie bij NordVPN.

Omdat internet iedereen kan blootstellen aan ongewenste aandacht en cyberdreigingen, is het beter om je bewust te zijn van de risico's en te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen ongewenste communicatie die kan leiden tot serieuze problemen.

Voorbeelden van cyberstalking

Catfishing is een van de meest populaire technieken om iemand online te stalken. Het komt voor op sociale media-websites wanneer gluurders nep-gebruikersprofielen maken om hun slachtoffers te benaderen als vrienden of als iemand die romantische interesse toont. Om er echter uit te zien, imiteren ze soms de identiteit van bestaande gebruikers, meestal met een aantrekkelijk uiterlijk. Het is niet zo moeilijk om een catfisher te spotten - controleer simpelweg hun vriendenlijst (ze hebben zelden veel vrienden), voer een omgekeerde Google-afbeeldingzoekopdracht uit op hun profielfoto (als deze op meerdere profielen kan worden gevonden, gaat het om een nepgebruiker), of stel voor een videogesprek te houden om hun reactie te zien.

Het volgen van je locatie met behulp van geotags of locatie-check-ins op sociale media kan je gedragspatronen en verblijfplaats vrij nauwkeurig documenteren. "Elke digitale foto die je maakt, kan geotags bevatten die laten zien wanneer en waar je foto is gemaakt", legt de

expert uit. "En als je locatie-check-ins toevoegt aan je Facebook- en Instagram-berichten, laat je iedereen je volgen, door gewoon door je feed te scrollen."

Bovenstaande zijn slechts een paar trucs die gluurders online gebruiken. En ze kunnen heel creatief zijn, dus je moet weten hoe je de risico's kunt verkleinen.

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen cyberstalkers

  • Stel je socialemedia-accounts in op privé, zodat je persoonlijke informatie, foto's en updates alleen zichtbaar zijn voor je vrienden en familie in plaats van voor iedereen op internet.
  • Stop met het taggen van de locatie van die coole koffiezaak waar je bent. Je kunt geotagging ook uitschakelen, zodat er geen metagegevens van locaties aan je afbeeldingen worden toegevoegd.
  • Gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden voor je online accounts om te voorkomen dat je wordt gehackt. Tweefactorauthenticatie creëert een extra beveiligingslaag.
  • Blijf uit de buurt van openbare wifinetwerken. Ze zijn niet veilig en worden op grote schaal uitgebuit door cyberstalkers die rondneuzen in de online activiteiten van gebruikers. Als je toch op openbare wifi moet inloggen op je account, gebruik dan een VPN zoals NordVPN, die je online activiteit versleutelt en je privégegevens tegen buitenstaanders beschermt.
  •  "Als de situatie uit de hand loopt en het privé maken van je accounts niet helpt, kun je proberen om je digitale voetafdruk zo veel mogelijk te wissen", beveelt Ruby Gonzalez van NordVPN aan. Verwijder je sociale media-accounts en neem contact op met websites die je informatie bevatten en vraag om deze te verwijderen.
  • Als een stalker je aanvalt via e-mail of berichtenapps, probeer dan kalm te blijven en alles op te nemen. Schermafbeeldingen kunnen indien nodig als bewijs dienen.

Onthoud dat je nooit alleen staat en met ongepaste aandacht online moet leren omgaan. Als de stalking of bedreigingen niet stoppen, meld de activiteit dan aan de autoriteiten.

Over NORDVPN

NordVPN is 's werelds meest geavanceerde VPN-serviceprovider, die wereldwijd door meer dan 12 miljoen internetgebruikers wordt gebruikt. NordVPN biedt dubbele VPN-encryptie, blokkering van malware, en Onion Over VPN. Het product is zeer gebruiksvriendelijk, heeft een van de beste prijzen op de markt, heeft meer dan 5000 servers in 60 landen wereldwijd en is P2P-vriendelijk. Een van de belangrijkste kenmerken van NordVPN is het geen logs-beleid. Voor meer informatie: nordvpn.com.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie