Feedback kan vervelend overkomen

Zo kun je anderen bekritiseren zonder de relatie te beschadigen

Berry Zwets
Feedback helpt je als persoon verder te ontwikkelen, maar kan behoorlijk hard en persoonlijk aankomen. De feedback is daardoor voor velen moeilijk te accepteren en schaadt de relatie van de twee personen.

Zakelijk platform Inc. kwam met een aantal tips voor het goed verwerken van een potentieel gevoelig onderwerp. Zo kun je zelfs jouw bas een kritische boodschap meegeven.

7 tips

Het is een goed idee om te vragen naar toestemming voor een mening, advies of commentaar. Daarmee wek je direct respect op.

Zorg voor een gebalanceerde boodschap die niemand beledigt. Begin niet met een positieve boodschap gevolgd door een tegenstelling met het woord ‘maar.’

Denk goed na over hoe jouw feedback de persoon echt verder helpt. Zo kun je ook uitleggen wat de ander aan de negatieve boodschap heeft.

De feedback kun je het beste over laten komen alsof het jouw mening is. Het ik-perspectief gebruiken in plaats van jij en nooit en altijd vermijden helpen hierbij.

Oefen met een vriend of goede collega het brengen van de boodschap. Kies ook het juiste moment uit voor de feedback.

Voor maximale impact kun je je vervelende mededeling het best face-to-face vertellen in plaats van via e-mail of telefoon.

Bereid je voor om te luisteren naar het standpunt van de ander. De situatie is voor allebei een leermoment, dus sta daar voor open.

afbeelding van Berry Zwets
Door: Berry Zwets

Berry Zwets | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Berry