Teamwork makes the dream work

Wil je groeien? Bouw een team om je heen

ZZP
Kim Minten
Ben je ZZP’er? Dan herken jij vast het volgende: je hebt onwijs veel ideeën voor je onderneming, maar je hebt geen tijd om ze uit te voeren. Je hebt veel werkzaamheden die je flink wat tijd kosten maar geen energie opleveren. En je bent klaar voor de volgende stap oftewel ‘the next level’, maar je hebt geen idee hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Het is overduidelijk. Er moet iets veranderen in je onderneming wil je nog vooruit komen. Je moet keuzes maken, want het is tijd om te gaan groeien!

Zet je werkzaamheden op een rij 

Als je kijkt naar de werkzaamheden binnen jouw onderneming, wat vind je dan écht leuk om te doen? Waar krijg je energie van? En wat doe je met plezier?

Maak daarnaast ook een ander lijstje. Welke werkzaamheden vind je niet leuk? Waar ben je misschien minder goed in? En welke werkzaamheden zijn echte ‘energievreters’?

Kijk nu eens naar de ‘energievreters’. Moet je deze werkzaamheden zelf doen? Of kun je ze ook uitbesteden? En wees daarbij wel kritisch. Als je denkt dat je iets niet kunt uitbesteden, wat is daarvan dan de reden? 

Bouw een team om je heen 

Zodra je bovenstaande op een rijtje hebt en je weet welke werkzaamheden je kunt uitbesteden, kun je een team opbouwen. Dat kan op diverse manieren. Misschien is het interessant om iemand in loondienst aan te stellen, maar je kunt ook heel goed met andere ZZP’ers gaan samenwerken.

Afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt uitbesteden, kun je gaan samenwerken met een virtueel assistent. Een virtueel assistent is een expert en levert diensten op continue basis. Het voordeel hiervan is dat een virtueel assistent helpt bij stapsgewijs systematiseren. Daarnaast is ze optimaal betrokken bij de ontwikkeling van het bedrijf en helpt ze mee bij de bedrijfsgroei.

Een virtueel assistent kun je op diverse vlakken inzetten. Denk hierbij aan het dagelijks management, de financiën, online marketing of werkzaamheden op salesgebied. Vaak heeft een virtueel assistent een bepaalde expertise, maar is ze van alle markten thuis. 

Focus op jouw talent

Natuurlijk kost het je even tijd om een virtueel assistent in te werken. De basiskennis is ruimschoots aanwezig, maar je moet wel aangeven hoe je wilt samenwerken, welke systemen je gebruikt en hoe je bepaalde zaken in jouw onderneming hebt geregeld.

Binnen korte tijd merk je dat de virtueel assistent van onschatbare waarde is. En beeld je dan eens het volgende in:

• Je hoeft al die ‘vervelende’ werkzaamheden niet meer te doen
• Je kunt je volop focussen op je core business
• Je kunt je ideeën vorm geven en ze uitvoeren; jij hebt een idee en de virtueel assistent voert het daarna uit


Bovenal krijg je er een sparringpartner bij. Je hoeft het niet meer alleen te doen. En dat is zo waardevol! Het kan natuurlijk zijn dat je werkzaamheden wilt uitbesteden die een virtueel assistent misschien niet op zich kan nemen. Bijvoorbeeld omdat het werkzaamheden zijn waarvoor een bepaalde expertise nodig is.

Ook dan kun je natuurlijk gewoon kijken of je op een laagdrempelige manier die expert kunt aanhaken. Misschien is een samenwerking op commissiebasis of projectbasis een optie. Er zijn zoveel mogelijkheden om een team om je heen te bouwen. Benut ze vooral!

afbeelding van Kim Minten
Door: Kim Minten

Kim Minten | Zelfstandig ondernemer zonder personeel

Sinds december 2014 is Kim Minten werkzaam als virtueel assistent. Ze is zelfstandig ondernemer zonder personeel. In Baaz vertelt ze over haar bevindingen als zzp’er. www.kimminten.nl

Bekijk alle artikelen van Kim