Werkgelegenheid daalt, maar werkloosheid ook

Sanne Ruhaak
De werkloosheid in Nederland is volgens het CBS opgelopen. De werkgelegenheid in de eurozone neemt ondertussen echter ook toe, aldus Eurostat.

De cijfers die het Europese bureau voor statistiek Eurostat presenteert, hebben betrekking op de situatie in het tweede kwartaal van dit jaar ten opzichte van het eerste. De groei van werkgelegenheid in de eurozone is volgens de cijfers 0,3 procent.

De meeste banen werden gecreƫerd in de financiƫle dienstverlening (+ 0,9 procent) en de handel, transport en communicatiediensten (+ 0,5 procent). Een daling is te zien in de agrarische sector. Eurostat keek ook naar de groei ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010, die was 0,4 procent. Volgens de cijfers van het bureau nam het aantal werkenden op kwartaalbasis ook in Nederland toe, met 0,1 procent. Op jaarbasis zou deze groei voor Nederland 0,4 procent zijn, zo is te lezen op nu.nl.

Werkloosheid

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maakte een meer precieze meting van het aantal werkenden en dus de werkeloosheid in Nederland. In de maand augustus van dit jaar zou het aantal werklozen met achtduizend zijn opgelopen tot 421.000 Nederlanders. Op dit moment zou daardoor 5,4 procent van de beroepsbevolking zonder baan zitten.

Ondanks de positieve cijfers van Eurostat is dit niet de eerste maand dat de werkloosheid in Nederland stijgt. Als we de cijfers van het CBS vergelijken met het gemiddelde aantal werkelozen in de eerste helft van 2010, zien we een groei van 25.000 mensen. Deze werkloosheid is vooral gegroeid in de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar. De werkloosheidcijfers onder jongeren en 45-plussers, zijn minder snel gestegen.

afbeelding van Sanne Ruhaak
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor Baaz. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne