Europese ondernemer optimistisch

Volume van goederenexport schiet omhoog

Redactie Baaz
Het volume van de goederenexport was in augustus ruim 7 procent groter dan in augustus 2016. De groei was een fractie groter dan in juli.

In augustus groeide vooral de export van personenauto’s, machines en apparaten, en chemische producten, meldt het CBS. Zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder. Het volume van de import was in augustus bijna 8 procent groter dan een jaar eerder.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in oktober gunstiger dan in augustus.

Goederenexport oktober gunstiger dan in augustus

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. 

De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Ontwikkelingen Duitsland

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in oktober gunstiger dan in augustus. Vooral de ontwikkeling van de Duitse industriële productie is een stuk gunstiger dan in de radar van augustus. Verder is het oordeel van Europese ondernemers over de buitenlandse orders en het Europese producentenvertrouwen verbeterd. 
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie