Een nieuw jaar, de juiste voornemens!

Vijf heldere voornemens op een rij

Bart Remmers
Goede voornemens horen bij een nieuw jaar zoals bier bij een VrijMiBo. Probleem is vaak wel dat de goed bedoelde voornemens niet of amper waar worden gemaakt. We zetten vijf voornemens op een rij waarvoor je als ondernemer niet eens zo veel hoeft te doen. Let op! Soms lijken ze eenvoudig, maar wijst de praktijk anders uit.

Voornemens voor elke ondernemer

Nu eens geen goede voornemens waarvan je op het moment dat je ze uitspreekt al bijna zeker weet dat ze niet worden gehaald. Nee, we geven je vijf voornemens die juist wel haalbaar zijn, mits je niet verzaakt en de punten het gehele jaar door in de smiezen blijft houden. Dit zijn ze… 

1. Gezonde financiën

Het lijkt zo logisch: je boekhouding op orde. Toch gaat het vaak al mis bij het krieken van het nieuwe jaar. Leer jezelf de basisprincipes van het boekhouden aan, geef niet alles uit handen, zodat je ieder moment van het jaar helder hebt wat je uitgaven en inkomsten, omzet en winst zijn. En die rekeningen? Zo snel mogelijk betalen. 

2. Sterke leider, sterke voornemens

We hebben het hier over jouw onderneming, jij bent de baas. Wees duidelijk naar je personeel. Ben streng doch rechtvaardig, motiveer het team om je heen, geef iedereen de kans om op het creatieve vlak te excelleren en denk out of the box, probeer de platgetreden paden zo veel mogelijk te vermijden. 

3. De wereld is jouw dorp

Kijk eens wat vaker over de grens, buiten de deur en voorbij de tuin van de buurman. De aardkloot is jouw speelveld, klanten zitten in alle uithoeken van deze mooie planeet. Het is belangrijk dat je wereldnieuws – van de polder tot de Chinese muur – in de gaten blijft houden. Kennis is macht, het geldt zeker voor algemene en actuele kennis. Het woord 'nieuws' zit niet voor niets in 'nieuwsgierig'. 

4. Lees, leer, studeer!

We weten dat je het ontzettend druk hebt met het runnen van een onderneming. Probeer toch extra tijd te investeren voor een cursus of studie. De avonduren, het boek naast je lunchbord of via de smartphone op een verloren moment. Ook hier weer: kennis is macht. 

5. En relax…

Tot slot, vergeet vooral niet te ontspannen. Ondernemen is je passie en wil je succesvol blijven of worden, dan is vrije tijd een luxe zeldzaamheid. Het lijkt soms onmogelijk, maar vergeet je familie, vrienden en omgeving niet. Rust uit, sport, ga de kroeg in en laat het werk zo nu en dan even links liggen.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart