The new way of learning: anyplace, anywhere, anytime

The new way of learning: anyplace, anywhere, anytime

Redactie Baaz
Het komt maar wat vaak voor dat men een uur na het volgen van een training veel leerstof alweer vergeten is. Dit is zonde van alle tijd en effort en roept om een andere aanpak van leren en trainingen geven. Het moet beter, efficiënter en vooral: interessanter.

Bovenstaande bevinding is niet geheel nieuw en ligt al langere tijd vastgelegd in het 70-20-10 model. Uit dit model blijkt dat we 70 procent leren door te oefenen in de praktijk, 20 procent leren we van collega’s en slechts 10 procent leren we door het volgen van een formele training. Mensen leren dus het meest buiten een formele training om en toch wordt daar nog veel tijd ingestoken, zo schrijft Joost Bazelmans, Commercieel en Creatief Directeur bij RMMBR.

Altijd en overal leren

Stel dat het mogelijk is dat je niet meer gebonden zou zijn aan een plaats en tijd om te leren. Dat je dus kan leren op ieder moment en op iedere locatie. Jij bepaalt daarbij wat je leert, zonder teveel in herhaling te vallen. Het is daarnaast ook mogelijk om samen met, en vooral van anderen te leren. De ene keer steek je van iemand iets op, de andere keer geef jij wat van jouw wijsheid door. Het is mogelijk om dit allemaal te bundelen en te vertalen in creatieve leeroplossingen, al dan niet gecombineerd met formele trainingen. In online leermodules heb jij de regie over datgene wat je leert en op welk moment je dit doet. Ook is het mogelijk om in online leermodules collega’s te raadplegen over bepaalde vragen of om informatie uit te wisselen. Ben je wat competitiever ingesteld? Ga dan in een wedstrijdvorm (gamification) met elkaar quizzen en toets zo jouw kennisniveau. Dit zorgt ervoor dat leren weer leuk wordt!​

Weg met stoffige seminars

Het is zaak dat formele trainingen anders ingericht worden. Formele trainingen worden vaak ervaren als een onderbreking van de werkzaamheden en komen meer dan eens op een ongelegen moment of locatie. Het is natuurlijk van de zotte dat we drie uur moeten reizen voor een half uurtje training. Toch gebeurt dit nog steeds. The new way of learning is online en vraagt dus geen onnodige reisuren meer van de deelnemers. De stoffige seminars zouden dus vervangen moeten worden voor creatieve leeroplossingen. Dit is veel minder tijdrovend en de stof die hier gedeeld wordt blijft wel goed hangen. Het is belangrijk dat de formele trainingen zich voornamelijk richten op het ondersteunen van oefening in de praktijk. Daarbij is het belangrijk dat er nog wat ruimte blijft voor social learning.

Manier van leren blijft evolueren 

Het zou kunnen dat creatieve leeroplossingen, gebaseerd op the new way of learning, formele trainingen op den duur gaan vervangen. Maar voorlopig zijn ze juist heel goed te combineren. De online modules die deelnemers hebben doorlopen, kunnen ook in een formele training gedeeld en besproken worden. Waar liepen jouw collega’s tegenaan? Welke informatie moet nog verder opgehelderd worden? Dit zijn goede vragen die aanvullend in een uur formele training met oefening behandeld kunnen worden. Het is het belangrijkste dat de leeroplossing de leerbehoeftes van de deelnemers vervult en hen ondersteunt bij hun ontwikkeling. En dat anyplace, anywhere en anytime. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie