Startup School moet jeugdwerkloosheid aanpakken

Dalindcy Koolhoven
Wethouder Kajsa Ollongren heeft de B. Startup School Amsterdam (BSSA) geopend. Het is de bedoeling dat hoogopgeleide jongeren hier de juiste vaardigheden opdoen om een baan te bemachtigen bij een startup. Op deze manier moet de jeugdwerkloosheid in Amsterdam ingedamd worden.

Volgens Viktor Bos, programmamanager van de Amsterdam Economic Board, zit één op de acht Amsterdamse jongeren zonder baan. 'Daarmee zitten we in Amsterdam zelfs drie procent boven het landelijk gemiddelde. Van de jongeren tussen de 23 en 26 jaar verdwijnt twintig procent zelfs helemaal van de radar; zij hebben geen betaalde baan, volgen geen opleiding en ontvangen geen uitkering.'

Oplossing

Deze zogenaamde 'startup school' moet de oplossing zijn. ‘Dit is precies het soort initiatief waar ik als wethouder naar op zoek ben. Door een connectie te maken tussen werkloos Amsterdams talent en startups, kan het potentieel van Amsterdam nog meer worden benut’, zegt wethouder Kajsa Ollongren. Veel startups staan te springen om nieuw technisch talent, en als zij niet op tijd de juiste mensen kunnen vinden wordt hun groei belemmerd.

Samenwerking

Voor het opleiden van BSSA-studenten is een unieke samenwerking tussen startup academies van over de hele wereld ontstaan. Zij waren allemaal aanwezig bij de opening op 30 september: onder andere The App Academy, NYCDA en Hyper Island. Studenten leren tijdens hun opleiding onder andere het bouwen van apps, web-development en growth hacking. Na hun opleiding worden ze in contact gebracht met een startup die bij hen past, waar ze gedurende drie maanden aan het werk gaan. Half november starten de eerste zestig jongeren met hun bootcamp.

Interesse? Jongeren kunnen zich via deze link inschrijven.