Dit was het Lean Six Sigma Seminar 2016

Lean Six Sigma Seminar 2016: zelden was verandering zo inspirerend

Bart Remmers
De organisatoren en de deelnemers aan het Lean Six Sigma Seminar mogen terugkijken op een uiterst geslaagde 2016-editie met als thema 'Tijdperk van verandering of verandering van tijdperk?'. De dag stond in het teken van waardevolle masterclasses, workshops en keynotes, maar ook de Lean Six Sigma Awards. Een verslag van een inspirerend seminar.

Een prachtige knisperfrisse herfstdag. Locatie: de Woonindustrie in Nieuwegein. Het is al vroeg in de ochtend een drukte van belang in het prachtige interieurcentrum iets ten zuiden van de stad Utrecht. Normaal is het de plek waar aanbieders van interieurproducten en andere branche-gerelateerde organisaties elkaar ontmoeten voor inspiratie en presentaties, de zesde oktober zijn het de enthousiaste deelnemers aan het Lean Six Sigma Seminar 2016 die hartelijk worden ontvangen door een uiterst gastvrije organisatie, zoals elk jaar weer in de uiterst capabele handen van UNC Plus Delta.

UNC
Het is een dag die helemaal in het teken staat van het thema annex vraag: 'Tijdperk van verandering of verandering van tijdperk?'. Uit onderzoek blijkt dat lang niet alle organisaties voldoende kunnen meebewegen met veranderingen op het vlak van kennisontwikkeling, technologie, sociaaleconomische vraagstukken en het klimaat. Toch is het vermogen om flexibel te kunnen opereren in deze wereld een voorwaarde om te overleven. Dit vraagt om andere manieren van organiseren, ander leiderschap en andere manieren van leren. Maar hoe zorgen de deelnemers ervoor dat hun organisatie vandaag de dag wendbaar en slagvaardig is? 

YourMatriX

Met die informatie in het achterhoofd gingen 300 deelnemers aan de slag tijdens een motiverende dag met een dito programma. Naast bevlogen keynotes van Jan Jonker en Joseph Oubelkas (daarover later meer), boeiende masterclasses van inspirators uit het vak en leerzame, interactieve workshops, was er de rode lijn in de vorm van YourMatriX.
 
Alle programmaonderdelen waren op elkaar afgestemd, waardoor deelnemers steeds weer met een nieuwe dosis inspiratie de volgende stap in hun YourMatriX konden zetten. Een matrix die op eenvoudige wijze alle individuele verbeterdoelen in kaart brengt. Doelen waar je direct mee aan de slag kunt én de doorbraken die men over 3 tot 5 jaar wil realiseren. Onder de bezielende leiding van Michael Spruijt werden de deelnemers gedurende het seminar stap voor stap weer een stuk dichter bij hun eigen verbeterdoelen gebracht.

Jonker
Mocht je nog dankzij YourMatriX nog niet bevangen zijn door ambitie en motivatie op het pad van verandering, dan deed de keynote van prof. dr. Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen, dat wel. 'Tijdperk van verandering of verandering van tijdperk?’.

Jonker kwam snel met het antwoord en staafde zijn stelling met even bevlogen als soms met humor gebrachte cases.  Want hoe zit het nou met de 'weconomy' waar we allemaal steeds vaker mee te maken hebben? De keynote-spreker haalt gamechangers aan als Airbnb, Spotify en de Vegetarische Slager. Wat kunnen we daarvan leren? 'Naast Internet of Things draait het steeds meer om Internet of Service', zegt Jonker. En: 'maak een keuze. Ga je voor Verbeteren, Transformatie of Transitie?'. 

Jonker

Input en output

Tussen de masterclasses en persoonlijke coaching van UNC Plus Delta-specialisten door, brachten deelnemers een bezoek aan de verschillende stands van de projectmarkt waar klantprojecten van onder meer ASML, E.ON, Sanoma, Randstad, CBS, VDL en Friesland Campina helder werden gepresenteerd.
 
Over de masterclasses gesproken: het was moeilijk kiezen tussen de stuk voor stuk zeer interessante en leerzame masterclasses van toppers uit verschillende sectoren. Onder meer de Vlaming Filip Vandendriessche, lector conflictmanagement bij de Universiteit van Leuven en docent strategisch management en verantwoordelijk voor geschreven bestsellers - deed uit de doeken hoe je persoonlijk leiderschap perfectioneert. Hoofdrol was er voor input- en vooral outputmanagement. 

Deelnemers die voor andere workshops en masterclasses kozen met titels als 'Slimmer werken met zelfstandige teams', 'Wees de meester en vormgever van jezelf' en 'Agile versus Lean', werden eveneens druk bezocht en zeer gewaardeerd. De keynote van Joseph Oubelkas – hij zat 4,5 jaar onschuldig opgesloten in Marokkaanse gevangenissen -  vertelde over deze levens veranderende ervaring. Met zijn verhaal wil Oubelkas de bezoekers van het seminar aanmoedigen om zijn verhaal te verbinden met onze eigen uitdagingen. 

De winnaars aan het woord

Een ander hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de Lean Six Sigma Awards 2016. De publiekprijs Zorg & Welzijn ging naar GGD Brabant Zuid-Oost. De prijs is volgens sectormanager Natasja van Montfoort een kroon en extra waardering voor het werk dat men bij de GGD de afgelopen tijd heeft verzet. 'Er is veel veranderd, niet alleen binnen de sector, maar het lean-virus is verder de GGD ingegaan. Lean gaat namelijk niet alleen over methodieken, het gaat meer over het ontwikkelen van een cultuur. Medewerkers spelen een centrale rol. Door het waarderen van hun vaardigheden en kennis, en het ondersteunen van continue procesverbetering op de werkvloer, wordt Lean onderdeel van het dagelijkse werk. Op deze manier levert het niet alleen vandaag resultaten op, maar ook op langere termijn. Het gaat over het werk elke dag een beetje beter doen.' 

Overigens was de publieksprijs niet het enige wat Natasja beviel tijdens het Lean Six Sigma Seminar. 'We hebben kennis gemaakt met andere bedrijven binnen onze regio's, waarvan we van elkaar niet wisten dat we op eenzelfde manier met lean bezig waren. Dit biedt aanknopingspunten om elkaar in de toekomst te informeren, te inspireren en samen te werken!' 

Bijzonder kritische jury

Manager Projects Bharet Bhansing is eerlijk. Hij had niet verwacht dat 'zijn' E.ON de Deployment Award zou winnen. 'De jury was bijzonder kritisch tijdens het bezoek. Ik denk dat wij hebben gewonnen door de sterke combinatie van drie onderdelen: volledige cascadering van topniveau-doelen naar de dagelijkse werkvloerdoelen', legt Bhansing uit. 'Verder hebben we alle medewerkers weten te mobiliseren; zij hebben zelf 600 kleine verbeteringen bedacht, uitgevoerd en geborgd. Ten derde het feit dat we het gehele cluster in 1,5 jaar tijd naar dit niveau hebben weten te tillen.'
 
Hoe belangrijk is het voor een bedrijf als E.ON om zulke prijzen te winnen? 'Het is een grote motivatie voor de medewerkers die bijgedragen hebben dat we deze prijs gewonnen hebben en aangezien zij het belangrijkste zijn in deze uitrol, is het winnen van deze prijs belangrijk.'

Het andere hoogtepunt van het seminar? 'Dat vonden wij het delen en sparren met mensen die allemaal bezig zijn met organisaties verbeteren!', besluit Bhansing. 

Lean Six Sigma Awards

De Lean Six Sigma Awards: voor verbeterend Nederland een kroon op de resultaten die zij bereiken met Lean Six Sigma. De projecten werden beoordeeld door een vakjury van Lean Six Sigma-specialisten. Deelnemers van het seminar konden ter plekke stemmen op hun favoriete project. Dit zijn alle zes de winnaars op een rij:
 
Deployment Award: E.ON
Vakjury Award: Fujifilm
Publiekprijs Zorg & Welzijn: GGD Brabant Zuid-Oost
Publieksprijs Dienstverlening: Quion
Publieksprijs Industrie: Fujifilm
Publieksprijs non-profit: RDW
 
Kijk hier voor een impressie van het seminar. Enthousiast geworden na het lezen van dit verslag? Goed nieuws , de datum voor de volgende editie kun je al in je agenda noteren: op 5 oktober 2017 ben je welkom bij het volgende Lean Six Sigma Seminar. 

Prijs

Over UNC Plus Delta

Organisator UNC Plus Delta is het grootste implementatiebureau en de grootste certificerende instantie van Green en Black Belts in Nederland. De zakelijke dienstverlener helpt organisaties met het blijvend verbeteren van operationele resultaten en met het creëren van een permanente verbetercultuur. De missie van UNC Plus Delta is de concurrentiekracht van BV Nederland te vergroten.
 
www.upd.nl
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart