Stunt binnen Poolcirkel

IJskoude Olympische test voor Jaguar X Sportbrake

Bart Remmers
De Britse voormalige olympische skiër Graham Bell heeft het Guinness-wereldrecord voor de 'hoogste getrokken skisnelheid' verpletterd achter een Jaguar XF Sportbrake.

De Jaguar XF Sportbrake en Graham Bell verbeterden het oude record met maar liefst 76 km/uur en lieten een gemiddelde topsnelheid van 189,07 km/uur noteren. Het record is gevestigd in Jaguar Land Rovers testcentrum in Arjeplog, binnen de poolcirkel in Zweden. 

Bell moest een snelheid van meer dan 112,65 km/uur bereiken om het record te verbeteren. De lage temperatuur van -28 °C stelde de fysieke gesteldheid van Bell en het prestatievermogen van de Jaguar zwaar op de proef. 

Jaguar XF Sportbrake verbreekt record

De Jaguar XF Sportbrake bleek een goede auto om Bell te helpen het record te breken. De auto bewees dat hij kan presteren op elke ondergrond. De perfect aangestuurde slimme vierwielaandrijving geeft de bestuurder zelfvertrouwen in alle weersomstandigheden en de Adaptive Surface Response (AdSR) en All Surface Progress Control helpen de auto onder controle te houden, ook op een ondergrond die weinig grip biedt. 

Met de 3,0-liter V6 benzinemotor met supercharger en 280 kW (380 pk) vermogen sprint de XF Sportbrake binnen 5,5 seconden naar 100 km/uur. De auto kan moeiteloos de hoge snelheden bereiken die Bell nodig had om het record te verbeteren. 

Sportautoachtige dynamiek 

Dankzij zijn dynamische constructie, die zich al heeft bewezen in de sedanversie van de XF, en de toevoeging van adaptieve technologie en intelligente functies wordt de praktische bruikbaarheid van de XF Sportbrake aangevuld met sportautoachtige dynamiek en het van Jaguar bekende gecontroleerde weggedrag. Voor deze premium lifestyle estate biedt Jaguar een gamma accessoires aan – zoals ski- en snowboard-dragers. 
IJskoude Olympische test voor Jaguar X Sportbrake

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart