Gastexpert: Goede besluiten zijn allesbepalend

Gastexpert: Goede besluiten zijn allesbepalend

Redactie Baaz
Besluiten nemen we allemaal. Elke dag meerdere malen. Grote en kleine besluiten. Die ons leven bepalen. Ze zijn dan ook erg belangrijk. Toch staan we er te weinig bij stil. Waar we evenmin bij stil staan, is het gevoel waarop we die besluiten baseren. We hebben er wel argumenten voor, maar onderzoek laat zien dat we onze eigen besluiten te positief waarderen. Dus nemen we nogal eens een verkeerde beslissing.

In organisaties is dat lastig. Besluiten moeten steeds sneller worden genomen, want de wereld om ons heen verandert in een steeds hoger tempo. Die snelheid vraagt om snel beslissen. Dus er lijkt een probleem: we moeten sneller besluiten nemen dan voorheen, maar de kwaliteit van onze besluiten is niet zonder meer betrouwbaar.

De moderne techniek biedt een alternatief: big data. Het internet geeft ons snel inzicht in de gegevens die nodig zijn om een besluit te nemen. Wordt daar onze besluitvorming ook echt beter van? Dat valt nog maar te bezien. Het internet en onze databases kennen nog te weinig mogelijkheden om informatie kritisch te selecteren, dus moeten we dat zelf doen. En dan komen we valkuilen tegen. In mijn boek Het Flitsbrein inventariseer ik er maar liefst acht.

Voordat je een gevoel van hopeloosheid bekruipt: er is een alternatief. En dat is de kracht van je intuïtie, een prachtige kwaliteit van ons ‘flitsbrein’. Dat geeft namelijk onmiddellijk oplossingen voor vragen en problemen wanneer je het een vraag stelt. Nu zijn die oplossingen ook niet altijd juist. Dus heb je een instrument nodig dat je helpt om je ingevingen betrouwbaarder te maken. En je besluiten te verbeteren.

Je kunt er ook voor kiezen om beter met big data om te gaan. Ook dat is een alternatief. Over hoe om te gaan met ‘besluitvorming’, ‘big data’ en je ‘intuïtie’ is een prachtige workshop georganiseerd. Voor managers maar ook voor anderen. Voor iedereen die de kwaliteit van zijn besluiten wil verbeteren. En daarmee de kwaliteit van zijn werk en privé-leven. Kijk hier voor meer informatie over de workshop. 

De workshop ‘Beslissen: brein of onderbuik?’ is op donderdag 14 april en vindt plaats op Landgoed de Horst in Driebergen. Deze workshop is gebaseerd op het mijn boek ‘Het Flitsbrein’. Tijdens de workshop presenteer ik de kracht van intuïtieve besluitvorming. Hierdoor kun je direct profiteren om je intuïtie te gebruiken als tool voor snelle besluitvorming. Ik neem je allereerst mee naar de valkuilen bij besluitvorming en leert je vervolgens, aan de hand van de 8 beslissersstappen en het toepassen van de DIMO-checklist, hoe je het risico van een intuïtief besluit vermindert.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie