Gastblog: Sporten in de spits

Redactie Baaz
Ik geloof in de Google-mentaliteit. Werknemers moeten graag naar hun werk gaan en de werkgever moet er alles aan doen om dat te bewerkstelligen. Van fitnessprogramma’s tot heerlijk eten en bijzondere werkplekken.

Ze hoeven niet zo ver te gaan dat ze op het parkeerterrein gaan wonen, maar ik wil het mijn werknemers wel graag zo goed mogelijk naar de zin maken.

In elk geval ben ik voorstander van ‘gepersonaliseerde’ werktijden. De ene persoon presteert nu eenmaal beter vroeg in de ochtend, terwijl de ander een avondmens is. Veel mensen vinden hun baan een stuk leuker als ze zelf kunnen bepalen wanneer ze werken. Als werkgever wil ik mijn medewerkers graag die vrijheid bieden. Begin je liever wat later zodat je de files omzeilt, be my guest. Sterker nog, wanneer we allemaal flexibele werktijden zouden hanteren, zouden er veel minder files zijn.

Dat gedachtengoed vond ik ook terug bij een nieuwe startup die ik tegen het lijf liep: myJINI. Hun dienst past perfect bij mijn filosofie.

Connector

Sinds begin dit jaar rijd ik dan ook rond met hun kastje in mijn auto, dat mijn rijgedrag registreert. Rijd ik buiten de spits, dan word ik daarvoor beloond met spaarpunten. Die punten kan ik vervolgens inzetten voor korting op de premie van mijn autoverzekering, korting op een tankpas of om producten uit de webshop aan te schaffen. Deze connector meet bovendien bijvoorbeeld hoe vaak en hoe hard ik rem en accelereer, op welke tijdstippen ik op de weg zit en hoeveel kilometers ik maak. De opgeslagen data kan ik na mijn rit inzien in een online dashboard. Handig, want zo word ik veel bewuster van mijn rijstijl.

Voorheen resette ik mijn kilometerstand na elke tankbeurt om te zien hoeveel kilometers ik kon maken met een volle tank. Nu kan ik dat afleiden uit de gegevens in het dashboard. Daaruit kan ik ook opmaken wat ik bespaar met zuiniger rijden. Als ik een week lang mijn auto structureel laat uitrollen in plaats van op de rem te trappen, kan ik daar spaarpunten mee verdienen. Autorijden is eigenlijk een soort sport geworden.

Ook voor mijn werknemers

In een later stadium wil ik myJINI ook graag inzetten voor mijn werknemers. Tenslotte wil ik dat ze zo veilig mogelijk op hun werk aankomen. En we dragen met zijn allen nog een steentje bij aan het verminderen van het aantal files. Ideaal toch?

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie