Een webwinkel starten in 12 stappen

Redactie Baaz
Geloof jij ook dat webwinkels de traditionele zaken gaan overnemen? Dan wil jij misschien zelf ook wel online je waar aanprijzen. Met dit stappenplan weet je snel aan welke verplichtingen je moet voldoen.

1. Inschrijven in het Handelsregister en aanmelden bij de Belastingdienst
Als je een webwinkel start, moet je deze inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. Je hoeft je niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.

2. Inschrijven bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel
Je webwinkel moet ingeschreven staan bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Je hoeft je niet aan te melden. Het HBD maakt gebruik van de gegevens uit het Handelsregister van de KvK.

3. Melding bedrijf aan huis doen bij de gemeente
Als je een webwinkel aan huis wilt beginnen, moet je dit meestal bij de gemeente melden. Als het om een huurwoning gaat, moet je ook toestemming vragen aan de verhuurder van het pand.

4. Je domeinnaam (internetadres) laten registreren
Je vraagt een abonnement op een domeinnaam aan bij een 'registrar'. Deze tussenpersoon dient voor jou een registratieaanvraag in bij de organisatie die de domeinnamen beheert.

5. Overdracht van auteursrechten regelen
Als je een webwinkel laat bouwen, mag je de website alleen zelf wijzigen als je het auteursrecht hebt. Bij voorkeur moet de ontwerper verklaren geen gebruik te maken van zijn persoonlijkheidsrechten.

6. Algemene voorwaarden opstellen
In de algemene voorwaarden neem je bijvoorbeeld regels op over betaling, levertijd, garantie en geschillen. Je kunt hiervoor de modelvoorwaarden voor de webwinkel van de KvK gebruiken.

7. Duidelijke informatie bieden op je website
Je website moet volledige duidelijkheid geven over de identiteit van je bedrijf. Naast je adresgegevens vermeld je je KvK-nummer en btw-nummer. Ook moet je je klanten informeren over de prijs, kenmerken van het product, betalingswijze en levering.

8. Persoonsgegevens van je klanten beveiligen
Je moet zorgvuldig omgaan met de persoonsgegevens van je klanten. Persoonsgegevens van je klanten moet je onder andere beveiligen tegen verlies of diefstal.

9. Schriftelijke bevestiging van bestelling sturen
Je moet je klant een schriftelijke bevestiging van de bestelling sturen met daarin je algemene voorwaarden, garantiebepalingen en adresgegevens. Dit moet uiterlijk bij de levering gebeuren.

10. Reclame maken via e-mail
Je mag niet ongevraagd digitale reclame via e-mail of mobiele telefoon naar burgers of bedrijven sturen. Personen moeten hiervoor van tevoren toestemming hebben gegeven.

11. Voldoen aan vereisten bij verkoop van alcohol
Sterkalcoholhoudende dranken mag je alleen via een webwinkel verkopen als je een slijters- of drank- en horecavergunning hebt. Voor de verkoop van zwakalcoholhoudende dranken heb je geen vergunning nodig.

12. Voldoen aan vereisten bij verkoop van tabak
Het is toegestaan tabak te verkopen via internet. Je mag een overzicht van tabakswaren (met logo's) en een prijslijst publiceren op je website. Deze mogen geen aanprijzend karakter hebben.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie