Advies van DAS

Een eigen zaak: wel of niet verzekeren?

Anke Linssen
Na jarenlang in loondienst voor een baas te hebben gewerkt, ga je eindelijk voor jezelf beginnen. Iets waar natuurlijk veel bij komt kijken, zoals het afsluiten van verzekeringen. Veel startende ondernemers hebben hier moeite mee, zeker omdat verzekeren direct een kostenpost met zich meebrengt. En dat terwijl je nog moet beginnen met je bedrijf!

Waarom verzekeren?

Een verzekering sluit je af om bepaalde risico’s af te dekken waarvan je van te voren niet weet of en wanneer ze je zullen overkomen. Wat veel ondernemers vaak vergeten, is dat ze zowel bedrijfsmatig als persoonlijk risico’s lopen. Denk bijvoorbeeld aan brand, inbraak, uitval van personeel door ziekte of problemen met je eigen gezondheid. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Je hebt bij een eigen zaak vaak niet de voordelen die je bij een werkgever hebt zoals pensioenopbouw en loondoorbetaling bij ziekte. De overheid regelt dit niet voor je. Je bent dus zelf aan zet om je inkomensrisico’s af te dekken.

Aan welke verzekeringen moet je denken?

Om het startende ondernemers gemakkelijk te maken, zet ik hierbij de belangrijkste verzekeringen kort op een rij.

1. Ziektekostenverzekering

Het afsluiten van een ziektekostenverzekering is voor ondernemers in Nederland verplicht. Maar let op: deze verzekering keert geen loon uit bij ziekte.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze verzekering geeft jou recht op een vervangend inkomen wanneer je zelf ziek of arbeidsongeschikt raakt. Deze verzekering lijkt relatief duur en is niet verplicht, waardoor veel ondernemers deze verzekering niet afsluiten. Toch doe je er verstandig aan een dergelijke verzekering af te sluiten. Better safe than sorry, zeg ik altijd maar.

3. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of aansprakelijkheidsverzekering

Stel dat er schade aan zaken of personen ontstaat tijdens het uitoefenen van je bedrijfswerkzaamheden, dan keert je particuliere aansprakelijkheidsverzekeraar niet uit. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering daarentegen wel. Omdat je bij een eenmanszaak en een vennootschap onder firma aansprakelijk bent met je privé vermogen, raad ik ook een aansprakelijkheidsverzekering aan. Je wilt tenslotte geen onnodige persoonlijke financiële risico’s lopen.

4. Bedrijfsvermogen verzekeren

Met deze verzekering kun je bijvoorbeeld je kantoor, inventaris en voorraden verzekeren tegen schade, diefstal of brand. 

5. Rechtsbijstandverzekering

Het is bijna onvermijdelijk dat je vroeg of laat geconfronteerd wordt met een juridisch probleem. Denk aan afnemers die niet betalen, leveranciers die hun afspraken niet nakomen of je personeel wat telkens te laat komt. Om deze reden is een rechtsbijstandverzekering zeker geen overbodige luxe.

6. Specifieke verzekeringen voor de branche 

Naast bovenstaande verzekeringen zijn er natuurlijk ook specifieke verzekeringen die aansluiten bij de branche waarin jouw eigen zaak zich bevindt. Als je actief bent in de adviserende sector doe je er verstandig aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Vervoer of transporteer je veel goederen, denk dan aan een goederentransportverzekering. Stel dat je vaak goederen aflevert op rekening, dan is het raadzaam een kredietverzekering af te sluiten. Het komt tenslotte geregeld voor dat een startende ondernemer ten onder gaat aan wanbetalers. Nu ik de belangrijkste verzekeringen heb besproken, hoop ik dat jij vol frisse moed de stap gaat maken. Veel succes!

afbeelding van Anke Linssen
Door: Anke Linssen

Anke Linssen | Jurist bij DAS

Anke is jurist bij DAS. Haar specialiteiten zijn onroerend goed, erfenissen en verzekeringsrecht. Anke is goed op de hoogte van spraakmakende zaken en schrijft daar geregeld over in blogs en artikelen.

Bekijk alle artikelen van Anke