'Eén keer per dag mail checken is zat'

'Eén keer per dag mail checken is zat'

Redactie Baaz
Het is helemaal niet nodig om van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat je e-mail bij te houden. Eén keer per dag je mail checken zou genoeg moeten zijn.

Kate Unsworth had vroeger een baan waarvoor ze 24/7 haar mail moest checken, maar daar werd ze op den duur helemaal gek van. Unsworth kreeg toestemming van haar baas om maar twee keer per dag in haar mailbox te kijken en verder mocht ze offline blijven. Het resultaat was dat ze veel beter in haar vel zat én dat de kwaliteit van haar werk met sprongen vooruitging.  

Unsworth, die tegenwoordig de CEO is van het Londense techbedrijf VINAYA, deelde haar opmerkelijke verhaal met Refinery29. Het klinkt allemaal prachtig, maar zeker niet iedere baas zal accepteren dat werknemers maar heel af en toe hun mail checken. Toch zijn er manieren om de hoeveelheid e-mailstress te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de zaak. 

Stel bewust grenzen aan mail checken

Denk goed na over het doel dat je voor ogen hebt en leg uit aan je werkgever waarom het voor jouw welzijn belangrijk is om niet non-stop je mail te hoeven checken. Er zijn allerlei mogelijkheden om het aantal mails en andere berichtjes te beperken en tegelijkertijd goed bereikbaar te zijn. Zo kun je een melding instellen met de boodschap dat je niet op kantoor bent, maar dat collega's of klanten je bij dringende zaken altijd mogen bellen. 'Als je dan gebeld wordt, weet je dat je op moet nemen', zegt Cali Yost, de CEO van Flex + Strategy Group.

​Kies een vast tijdstip om te stoppen met werken

​Zeker bij een nieuwe baan is het essentieel om een vast tijdstip te bepalen waarop je klaar bent met je werk. Als je vanaf het begin elke dag tot negen uur 's avonds blijft plakken op kantoor, is het waarschijnlijk een raar gevoel om ineens om zes uur naar huis te gaan. 'Het voelt misschien geweldig om altijd nodig te zijn, maar het is ongezond en niet productief', stelt oprichter Heather R. Ruman van Come Recommended. Vanaf dat tijdstip is je mail checken ook uit den boze. 'Je collega's zullen het respecteren dat je waarde hecht aan je privéleven.'

Gebruik een app om social media te combineren

Download een handige app of plug-in om al je social media-accounts samen te voegen. Unsworth is zelf erg tevreden over Stay Focused, maar er zijn genoeg andere toepassingen die ervoor zorgen dat je niet te veel tijd kwijt bent aan social media. Hoeveel uur zou je per dag of per week bezig zijn met het scannen van je Facebook-nieuwsfeed en het bekijken van foto's op Instagram? Het kan zeker geen kwaad om ook grenzen te stellen aan je digitale activiteiten buiten werktijd. Bijkomend voordeel is dat je je familieleden ook nog eens spreekt.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie