Voor in je agenda

Dit zijn de verplichte vrije dagen en feestdagen in 2018

Redactie Baaz
2017 ligt achter ons, dus het is handig om naar 2018 te kijken. Want wat zijn de feestdagen en vrije dagen van dit kakelverse jaar?

In de CAO wordt bepaald of jouw medewerkers vrij zijn op een bepaalde (feest)dag. Het hangt natuurlijk af van de branche of je je werknemers verplicht vrij moet geven. De overheid heeft bepaalde dagen vastgesteld als officiële feestdag, denk bijvoorbeeld aan Pasen of Kerstmis. 

Er is dus niet duidelijk te zeggen wanneer je jouw personeel vrij moét geven, het hangt helemaal van de CAO af. Want als je bijvoorbeeld in de horeca werkt, is het gebruikelijk dat jouw personeel op feestdagen moet werken. Let wel op: in de meeste CAO's staat een limiet voor het werken op feestdagen. Je kunt dus niet altijd dezelfde werknemer op feestdagen inzetten.

Vrije dagen en feestdagen in 2018

Wat zijn de verplichte vrije dagen en wat zijn de feestdagen? Dat hangt natuurlijk af van de dag waarop het feestmoment valt. Hieronder staat een overzichtje van de feest- en vrije dagen van 2018. 

Goede vrijdag 2018: vrijdag 30 maart
Eerste Paasdag 2018: zondag 1 april     
Tweede Paasdag 2018: maandag 2 april
Koningsdag 2018: vrijdag 27 april
Bevrijdingsdag 2018: zaterdag 5 mei
Hemelvaartsdag 2018: donderdag 10 mei
Eerste Pinksterdag 2018: zondag 20 mei
Tweede Pinksterdag 2018: maandag 21 mei
Eerste Kerstdag 2018: dinsdag 25 december
Tweede Kerstdag 2018: woensdag 26 december
Oudejaarsdag 2018: maandag 31 december

Lees ook: Feestdagen, vrije dagen en doorbetalen: hoe zit het precies?

Wanneer je ZZP'er bent

Natuurlijk ben je als ZZP'er eigen baas en kun je, als je dat wilt, gewoon werken op verplichte vrije dagen. Houd er wel rekening mee dat bijvoorbeeld klanten of opdrachtgevers nauwelijks bereikbaar zijn tijdens feestdagen. Het is slim om in je planning rekening te houden met verplichte vrije dagen, plan bijvoorbeeld minder uren in rond de kerstperiode, veel mensen zijn dan namelijk vrij.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie