De Belastingdienst ontkent berichten Telegraaf

Redactie Baaz
Een blauwe envelop op de mat met een flinke naheffing of boete? Gewoon een bezwaarschrift schrijven en je bent er vanaf. De Telegraaf beweerde tenminste dat bezwaarschriften ongezien worden goedgekeurd. Volgens de Belastingdienst is daar niets van waar.

Het medium zou in handen zijn van een interne memo waarin staat dat de stapel bezwaarschriften zo hoog is opgelopen, dat de fiscus ze ongezien wil goedkeuren. Er zouden zo'n 110.000 van deze bezwaren op de plank liggen, volgens het memo. Te veel om verwerkt te worden door de in dienst zijnde ambtenaren.

Hoewel veel belastingbetalers waarschijnlijk blij zijn met dit bericht, vraag de zaak om opheldering. Is dit echt het nieuwe plan van aanpak van de Belastingdienst? We belden met een woordvoerder van de fiscus, hij vertelde ons dat de zaak net wat anders in elkaar zit dat De Telegraaf wil doen geloven.

'De Telegraaf heeft een memo in handen gekregen waar dit fenomeen [het stijgend aantal bezwaarschriften] werd geconstateerd. Daar stonden ook een aantal oplossingen bij, waaronder die De Telegraaf noemt. Maar dat memo heeft verder geen enkele status. Dat memo is gemaakt door een aantal mensen die zich bezighouden met de bezwaarschriften, maar dit soort beslissingen worden uiteraard genomen op het ministerie door de hoogste bazen van de Belastingdienst, de staatssecretaris.'

Dat het aantal bezwaarschriften de pan uit rijst, komt doordat de Belastingdienst het afgelopen jaar consumenten meer achter de broek is gaan zitten om tijdig aangifte te doen. Voor belastingplichtigen die te laat waren met hun aangifte, vulde de fiscus zelf een aanslag in. Omdat daarbij in veel gevallen niet rekening werd gehouden met allerlei aftrekposten, klopten deze aangiften niet altijd. Logischerwijs steeg daardoor het aantal bezwaarschriften. Daarnaast is het boeteregime aangescherpt waardoor de stapel alleen maar groeide.

'Er is een groepje van een man of vier geweest die dit als oplossing heeft gesuggereerd. We gaan dit dus absoluut niet doen', stelt de woordvoerder. Omdat de stapel toch moet slinken, heeft de Belastingdienst tweehonderd mensen ingezet om de stijging weg te werken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie