Checklist: Ondernemen in het buitenland
Wat je gedaan moet hebben voordat je de grens over trekt

Checklist: Ondernemen in het buitenland

Redactie Baaz

Voor een beetje avontuurlijke ondernemer is het een verleidelijke uitdaging om ook eens over de grens te kijken. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, er komt nogal wat regelwerk bij kijken. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Officiële documenten

Check welke officiële documenten de lokale autoriteiten in je doelland willen zien. Soms heb je bijvoorbeeld een beroepserkenning, een vestigingsvergunning of een erkend diploma nodig. Voor welke beroepen je die nodig hebt, lees je op de website van Nuffic. Het legaliseren van een diploma doe je door een legalisatiestempel te vragen bij de Dienst Uitvoerig Onderwijs (DUO), het Ministerie van Buitenlandse Zaken en bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Dienstenwet

Voor sommige landen heb je een werkvisum nodig. De Dienstenwet maakt ondernemen in het buitenland makkelijker, check voor alle procedures www. antwoordvoorbedrijven.nl. Daar vind je ook een Dienstenrichtlijn waar je administratieve formaliteiten online kunt afhandelen als je in andere EUlanden zaken wilt doen.

OESO-richtlijnen

Als je grensoverschrijdend onderneemt, verwacht de overheid dat je je netjes aan de OESO-richtlijnen houdt. Sommige gedragscodes zijn vrijwillig, andere zijn wel degelijk opgenomen in de Nederlandse wetgeving. Met de MVO Navigator kun je zien welke regels voor jouw onderneming van toepassing zijn. Check voor vertrek dus of je ondernemingsplan voldoet aan de richtlijnen!

Belastingen

Als je in een land woont en in een ander land onderneemt, wil je natuurlijk niet twee keer belasting betalen. Om dubbele belasting te voorkomen, zijn er belastingverdragen gesloten tussen een groot aantal landen, op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je zien of dat ook voor jouw doelland geldt. Ook als je in het buitenland aan de slag gaat kun je btw terugvragen bij de Nederlandse Belastingdienst, je moet dan wel in een andere lidstaat van de EU zakendoen. Als je in Nederland woont en een buitenlands inkomen hebt, kun je op drie manieren dubbele belasting voorkomen: Vrijstellingsmethode met progressievoorbehoud, Verrekeningsmethode en Aftrek als kosten. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Taal & cultuur

Oriënteer je ruim voor vertrek op de taal en cultuur van het doelland. Jezelf verstaanbaar kunnen maken is vaak niet genoeg voor een succesvol zakelijk gesprek. Lees hier meer over dit onderwerp en check de tips.

Subsidies

Denk eraan dat je veel subsidies lang voor vertrek moet aanvragen, begin daar dus op tijd mee!

Bankieren

Breng ruim voor je vertrekt even een bezoekje aan je bank. Vaak kunnen zij je met hulp en advies bijstaan en uiteraard zorgen dat je financiële situatie ook in het buitenland goed geregeld is.

Verzekeringen

Ga voor vertrek na welk land er verantwoordelijk is voor jouw sociale zekerheid. Meestal vervalt je Nederlandse zorgverzekering als je in het buitenland aan de slag gaat. Of je in het land waar je je vestigt zorgverzekeringsplichtig bent, verschilt per land. Meer informatie daarover vind je via onderstaande links. Behalve je zorgverzekering zijn er natuurlijk ook andere verzekeringen waar je aan moet denken, een kredietverzekering bijvoorbeeld, een reisverzekering of inboedelverzekering in je nieuwe thuisland. Voor deze dingen kun je terecht bij je eigen verzekeraar.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie