Bizar: OM gaat in beroep tegen een door henzelf gewonnen zaak

Peter Güldenpfennig
Bellen in de auto mag, mits hands free. Maar mag je ook een telefoontje aannemen? Dat is de kwestie die speelt nu het Openbaar Ministerie (OM) in beroep gaat tegen een zaak die zijzelf hebben gewonnen.

Vorig jaar kreeg een man in Sneek een boete van 239 euro. De reden? Hij bediende zijn telefoon terwijl deze in de hands free-houder zat. De man liet de zaak voorkomen, maar verloor. De rechter ging mee in het argument van het OM, dat aanraken gelijk staat aan vasthouden.

OM gaat in beroep

Dat levert nu een vreemde situatie op, want het OM gaat in beroep tegen de door henzelf gewonnen zaak. Want als je je telefoon niet mag aanraken, betekent dat niet in feite een algeheel verbod? Een telefoontje aannemen door het touchscreen aan te raken is dan bijvoorbeeld niet mogelijk.

Door in hoger beroep te gaan en de zaak van de kantonrechter naar het gerechtshof te brengen, hoop het OM duidelijkheid te krijgen. Tegenover het NRC verklaart het OM: ‘We zijn niet van standpunt gewijzigd, maar een uitspraak van het gerechtshof weegt zwaarder dan een uitspraak van een kantonrechter. Voor wij ons beleid aanpassen en de politie nieuwe instructies geven, wachten wij eerst die uitspraak af.’

Het OM geeft wel aan dat het aanraken van je scherm niet aan te raden is, ondanks dat ze niet weten of dit nu wel of niet mag.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Peter