België ontmaskert buitenlandse rekeninghouders

Sandra
België heeft bankgegevens van meer dan 250.000 buitenlanders doorgegeven aan de belastingdienst in hun thuisland.

In totaal ontvingen 26 landen bankgegevens uit België. Aan de Nederlandse fiscus werden gegevens van ruim 50.000 rekeningen doorgespeeld. Het merendeel van de informatie, ruim 100.000 'ontmaskerde' rekeninghouders, ging naar Frankrijk.

Duitsland ontving de gegevens van 22.5000 inwoners, Spanje en het Verenigd Koninkrijk allebei van 15.000 rekeninghouders. Het merendeel van de Europeanen van wie de bankgegevens nu zijn vrijgegeven zijn klant bij BNP Paribas Fortis, ING, Dexia en KBC, aldus De Tijd.

In tegenstelling tot de meeste andere Europese lidstaten geeft België pas sinds 1 januari vorig jaar bankgegevens van Europese rekeninghouders vrij. Voor die tijd gold het bankgeheim. In het kader van de Europese spaarrichtlijn hield België wel een forfaitaire heffing in en stortte door aan de landen van herkomst.

De regels omtrent de Europese spaarrichtlijnen gaan binnenkort veranderen, meldt de krant. Vanaf 1 juli moeten Luxemburg, Zwitserland en enkele andere Europese 'belastingparadijzen' een heffing van 35 procent opleggen aan Europeanen met een bankrekening in die landen. Momenteel bedraagt  die belasting 20 procent.