Abonnementsmodellen nemen snel aan populariteit toe

Redactie Baaz
SaaS, PaaS, ingewikkelde buzzwords voor wat eigenlijk gewoon het abonnementsmodel is. Je komt het in alle vormen tegen: Netflix, Spotify en HelloFresh bieden allemaal heel andere diensten, maar gebruiken hetzelfde model. En met succes. Maar het abonnementsmodel is meer dan een hype waar alleen startups van kunnen profiteren.

Uit de MKB Cloud Barometer 2015 van Exact en KPN blijkt dat zo’n veertig procent van de zakelijk dienstverleners zich aan het oriënteren is op dit model en hoe ze dit in hun onderneming toe kunnen passen. Exact reageert hierop door de nieuwe module Exact Online voor Project & Contract Management aan te bieden.

Vaste inkomsten in plaats van maandelijkse targets

Wanneer jouw onderneming levert via een abonnementsmodel, betekent dit zeker niet dat je moet inleveren. Sterker nog, goede toepassing hiervan kan jouw bedrijf inkomsten opleveren. Vaste klanten zijn een zekere bron van inkomsten en de bestaande relatie biedt kansen voor up- en cross-selling. Toch heb je ongetwijfeld een paar vragen. Hoe verwerk je de terugkerende inkomsten bijvoorbeeld in je administratie en wat leveren deze nu echt op? Dit wordt onder meer duidelijk met de nieuwe module van Exact Online. Hierin kun je die terugkerende inkomsten koppelen aan uren, waardoor je inzicht krijgt in de toekomstige opbrengsten en rekening kunt houden met de effecten hiervan op de cashflow.

De nieuwe module is speciaal ontwikkeld voor dienstverleners in de it en is daarom uitzonderlijk uitgebreid. Zo kun je naast projecten ook abonnementen en servicecontracten beheren vanuit de module. Op die manier heb je alle gereedschappen bij de hand om met één oplossing zowel abonnementen en contracten te beheren als ook projectmanagement, urenregistratie, facturatie, boekhouding en crm bij te houden. Omdat het hele pakket vanuit de cloud beschikbaar is, kun je op ieder moment van de dag en met elk met internet verbonden device bij je relevante bedrijfsgegevens.

Vooruitkijken met slimme tools

Naast het bijhouden van projecten, uren en facturen, verschaft Exact Online voor Project & Contract Management ook meer inzicht. Door de duidelijke, overzichtelijke en krachtige rapportages voor terugkerende opbrengsten en de verwachte omzetgroei uit abonnementen of servicecontracten, krijg je een goed inzicht in wat je van de komende tijd kunt verwachten. Op die manier kun je altijd tijdig actie ondernemen en bijsturen waar nodig.

Een nieuwe module moet natuurlijk uitvoerig worden getest en geëvalueerd en inmiddels zijn ook de eerste reacties van gebruikers bekend. Onder andere Asista IT B.V. in Gilze ging met de Project & Contract Management module aan de slag. Consultant Charlotte van den Bogaard is enthousiast over de mogelijkheden: ‘We werken in onze branche met onderhoudsovereenkomsten op het gebied van systeembeheer. Dankzij Exact Online Project & Contract Management kunnen wij de omzet en besteedde tijd per overeenkomst inzien. Met de nieuwe MRR-reports krijgen we meer inzicht in de omzet en tijdbestedingen per contract. Dat helpt ons bij de bedrijfsvoering.’

Wil je meer informatie of zelf aan de slag met Exact Online voor Project & Contract Management?

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie