Aandelen kopen steeds alledaagser

Aandelen kopen steeds alledaagser

Redactie Baaz
Waar dit vroeger alleen voor experts of bedrijven gold, wordt het kopen van aandelen ook voor particulieren steeds gebruikelijker. Nieuwe mogelijkheden zoals webinars, demo-accounts en tutorials maken de markt voor iedereen toegankelijk. Wil jij ook jouw spaargeld aan het werk zetten? Dan zijn aandelen zeker het overwegen waard.

Winst met aandelen

Aandelen kopen is een van de vormen van beleggen. Een populaire vorm. Met een aandeel koop je letterlijk een aandeel – een klein deeltje dus – van een bedrijf. Het bedrijf in kwestie kan dit geld gebruiken voor de financiering van plannen, en zo groeien. Met een aandeel krijg je zeggenschap in het bedrijf, maar je kunt ook winst maken door de aandelen te verkopen voor een hogere prijs dan waarvoor je ze hebt gekocht: het rendement.  

Rendement versus risico

Aandelen hebben vaak een hoger rendement dan een spaarrekening, maar het risico op het verliezen van geld is ook weer groter. Dat maakt dat veel mensen twijfelen tussen beleggen of een spaarrekening. Momenteel zijn de rentes op spaarrekeningen zó historisch laag, dat aandelen kopen toch de aantrekkelijkere optie wordt. Zeker omdat de belastingdienst vanaf een bepaald eigen vermogen wel graag vermogensrendementsheffing wil zien.

Economische groei jaagt aan

Heeft u een bepaald bedrag eigen vermogen? Geld dat je misschien tijdelijk niet nodig hebt? Dan is dit het goede moment om over te stappen op aandelen. De spaarrentes zijn laag en de economische groei jaagt aan. Ook de voorlopige plannen van het kabinet zien er rooskleurig uit voor mensen die willen beleggen. Zo wordt de dividendbelasting afgeschaft en krijgen bedrijven meer vrijheden, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsovereenkomsten. Dit draagt allemaal bij aan een positief klimaat voor beleggers. 

Eerst eens oefenen

Als je zelf aandelen wilt kopen, maar twijfel je of je genoeg kennis hebt, dan is het goed om eerst een tijdje te oefenen. Steeds meer websites en brokers bieden deze mogelijkheid. Je maakt eenvoudig een oefenaccount aan en zet met een portemonnee vol “nepgeld” je eerste stappen op de aandelenmarkt. Of volg een snelcursus beleggen, ook heel interessant! 

Handige tips

Denk goed na wat je met het kopen van aandelen wilt bereiken. Wil je zeggenschap in een bedrijf, of wil je winst maken? Hoeveel wil je inleggen en hoeveel risico durf je te nemen? Er zijn allerlei manieren om met aandelen om te gaan. Jarenlang vasthouden of snel doorverkopen. Spreiden of juist niet… Zorg vooral dat je weet wat je doet, door gebruik te maken van de vele leermogelijkheden die er op dit moment zijn. Dan zul je zien: handelen in aandelen is eenvoudiger dan je denkt. 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie