20.000 gevallen van beroepsziektes in 2010

Redactie Baaz
In 2010 hebben twintigduizend mensen een beroepsziekte opgelopen. Dat komt neer op 260 nieuwe gevallen per honderdduizend werkenden.

Dat blijkt uit het rapport 'Beroepsziekten in Cijfers 2011' van het Nederlands Centrum voor Beroepszieken in (NcvB).

De aandoeningen die werknemers het meest noemen zijn van psychische aard. Daarop volgend lawaaischade aan het gehoor en spier- en gewrichtsklachten. Huidaandoeningen, infectieziekten, luchtwegaandoeningen en neurologische aandoeningen werden het minst genoemd.

Het onderzoek geeft meer informatie over bekende risico's, maar laat ook nieuwe verbanden tussen werk en gezondheid zien. Zo kan de aanwezigheid van stof, werkstress en lawaai leiden tot onder andere hart- en vaatziekten en gewrichtsaandoeningen. Ook ploegendienst kan leiden tot het ontstaan van deze chronische ziekten.

De spier- en gewrichtsklachten zijn de belangrijkste reden tot verzuim. Een groot gedeelte van de Nederlandse werknemers geeft voor deze aandoeningen het werk als oorzaak. Ook overspannenheid of een burn-out zijn een reden tot slecht functioneren of een langdurig verzuim.

Het rapport is opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het heeft als doel een overzicht te geven van het voorkomen van beroepsziekten en de verspreiding binnen sectoren en beroepen in Nederland in 2010.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie