Consumenten minder negatief in december

Consumenten minder negatief in december

Redactie Baaz

De stemming onder consumenten verbeterde in december 2023 voor de vierde maand op rij, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -33 in november naar -29 in december. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid verbeterde.

Met -29 lag het consumentenvertrouwen in december onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten minder pessimistisch over economisch klimaat

Consumenten waren in december minder pessimistisch over de economie dan in november. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -41, tegen -47 in november. Zowel het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was minder negatief.

Koopbereidheid minder negatief

De koopbereidheid kwam in december uit op -21, tegen -24 in november. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden en het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verbeterden. Consumenten waren voor het eerst na oktober 2021 weer positief over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden. Ook vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in november.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie