CBS: Nederlandse economische groei zet door

CBS: Nederlandse economische groei zet door

Redactie Baaz

Onze economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met 0,4 procent in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Dit blijkt uit de eerste berekeningen van het CBS die vanochtend bekend werden gemaakt.

De aanhoudende groei is volgens het CBS vooral te danken aan hogere investeringen, een toename in de export en meer consumptie door consumenten. Het beloofde economisch herstel blijft hiermee zichtbaar, het is inmiddels het vierde kwartaal achtereen, waarin de economie groeit. Overigens verwacht het CBS wel dat de groei niet de 0,8 procent van het laatste kwartaal van 2014 zal benaderen. De groei blijft ook iets achter bij de door economen voorspelde 0,5 procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 is de economie met 2,4 procent gegroeid.

Consumenten gaven meer geld uit aan elektrische apparaten en meubels en ook de horeca had meer inkomsten. De afgelopen drie maanden werd er vooral veel geïnvesteerd in woningen en vervoersmiddelen. Bedrijven investeerden vooral in machines en installaties, telecommunicatie en software. Zij geven ook aan positiever over de toekomst te denken. De bezettingsgraad van de industrie lag volgens het CBS aan het begin van het huidige kwartaal op het hoogste niveau sinds het begin van de crisis in 2008.

Ondernemers ondersteunen

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil de groei gebruiken om met lastenvermindering, het afschaffen van overbodige regels en verbetering van de kredietverlening ondernemers meer ruimte te geven. ‘Zo zorgen we er samen voor dat de economie kan doorgroeien’, aldus Kamp.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie