BV Nederland loopt tientallen miljarden mis aan inkomsten uit data

BV Nederland loopt tientallen miljarden mis aan inkomsten uit data

Redactie Baaz

De Nederlandse economie kan op jaarbasis 25 miljard euro meer verdienen als er beter gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden van de data economie, blijkt uit recent onderzoek van Development Economics.

Het onderzoek, dat is verricht in opdracht van Digital Realty, toont aan dat Nederland in 2016 slechts 50 procent van het potentieel benut als het gaat om de bijdrage aan de productiviteit en het genereren van inkomsten; het laat 25 miljard euro onbenut.

ICT, Financiële dienstverlening en maakindustrie

In 2016 is er een kleine 25 miljard euro verdiend door de data economie. In dat jaar waren de sectoren die het meeste hebben bijgedragen de ICT, Financiële dienstverlening en de maakindustrie. Van 2012 tot 2016 was de sterkste groei in inkomsten uit data economie afkomstig uit de agrarische sector, waarin datagebruik heeft geleid tot een toename van inkomsten met 154%.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een kwart miljoen banen in Nederland direct is gelinkt met de data economie, met nog eens honderdduizend banen die voortkomen uit de data economie in onder andere de supply chain.

Data Economy Report

Ondanks de groei van de inkomsten in alle sectoren, wordt niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van data. Het Data Economy Report laat zien dat Nederland nog eens een extra 25 miljard kan verdienen als er vaker en efficiënter gebruik wordt gemaakt van data. Uit het onderzoek blijkt ook dat veel organisaties niet klaar zijn om data in te zetten om als organisatie beter te kunnen opereren. Zo ervaren MKB’s het als een financiële drempel om te investeren in data. Daarnaast is er een tekort aan werknemers met de juiste vaardigheden om data actief in te zetten en te integreren in de activiteiten van de organisatie.

De Nederlandse data economie loopt achter ten opzichte van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In die landen wordt respectievelijk 110 miljard euro, 73 miljard pond en 10 miljard euro verdiend, en belangrijker, het potentieel wordt door deze drie landen beter benut. Nederland is wel bezig met een inhaalslag en gebruikt ook data buiten de traditionele sectoren als ICT, de financiële markt en de landbouwsector.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie