Buitenlandse ondernemer start vaker bedrijf in ons land
Buitenlandse ondernemers starten steeds vaker in Nederland

Buitenlandse ondernemer start vaker bedrijf in ons land

Redactie Baaz
Ons land is populair bij buitenlandse ondernemers met tenminste één niet-Nederlandse nationaliteit. Deze groep is ook behoorlijk jong.

Buitenlandse ondernemers in de polder

Nederland blijft een aantrekkelijk land voor buitenlandse ondernemers. Een op de zes nieuwe bedrijven in ons land werd in 2014 opgericht door iemand met tenminste één niet-Nederlandse nationaliteit.
 
In totaal waren er 23 duizend ondernemers met een niet-Nederlandse nationaliteit die een bedrijf opstartten. Ondernemers met zowel de Nederlandse als een buitenlandse nationaliteit worden hierbij tot ondernemers met een buitenlandse nationaliteit gerekend, rapporteert CBS.

Jonger en diverser

Ondernemers met een niet-Nederlandse nationaliteit zijn doorgaans jonger wanneer ze hun bedrijf oprichten dan hun Nederlandse evenknieën. Verschillende nationaliteiten richten zich bovendien op verschillende sectoren.
 
In totaal werden in 2014 zo’n 132 duizend bedrijven opgericht door ondernemers (zelfstandig ondernemers met of zonder personeel en directeuren-grootaandeelhouders) tussen de 20 en 65 jaar. Het overgrote deel van deze bedrijven had oprichters met alleen de Nederlandse nationaliteit. 

Turken en Marokkanen grootste groepen

De meeste ondernemers met een niet-Nederlandse nationaliteit die in 2014 een bedrijf zijn gestart zijn Turks of Marokkaans. Dat zijn tevens de grootste niet-Nederlandse nationaliteiten in Nederland. In 2014 zijn ruim 4500 ondernemers met een Turkse nationaliteit een bedrijf gestart en bijna 2800 Marokkaanse ondernemers.
 
Wanneer naar het aandeel ondernemers binnen een bevolkingsgroep wordt gekeken, waren het juist de Oost-Europeanen die in 2014 het vaakst een nieuw bedrijf oprichtten. 

Man versus vrouw

Driekwart van de ondernemers die in 2014 een bedrijf zijn gestart, is man en een kwart is vrouw. Deze indeling is gelijk voor ondernemers met een Nederlandse en niet-Nederlandse nationaliteit. Dit beeld komt ook overeen met de voorgaande jaren.
 
Nederlanders richten net als ondernemers met een Britse en Duitse nationaliteit vooral in de zakelijke dienstverlening een bedrijf op. Ondernemers met een Britse nationaliteit starten bijvoorbeeld vaak advies- en reclamebureaus of een bedrijf binnen de softwareontwikkeling.

​Staatssecretaris Dijkhoff biedt buitenlandse ondernemers die in Nederland willen starten alvast hulp. Hoe? Dat lees je hier.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie