MKB Nederland lanceert programma Brexit

Jordi Smit
B-day komt dichterbij. Om mkb’ers op weg te helpen en te voorkomen dat ze te laat in actie komen, lanceert MKB Nederland in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat het programma Brexit-buddies.

Benodigde douanevoorbereidingen

Met nog vijf maanden tot Brexit is één ding vrijwel zeker: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Veel ondernemers lopen het risico dat zij vanaf 30 maart geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk als zij niet de juiste voorbereidingen treffen en er geen overgangsperiode komt. Concreet krijgen ondernemers te maken met minimaal zeven extra formaliteiten, zoals douaneheffingen en invoerrechten. Als zij niet alle formaliteiten op orde hebben, is de kans groot dat zij vanaf 30 maart stil staan bij de grens. De voorbereidingen nemen gemiddeld enkele maanden in beslag. Daarom is het belangrijk snel met de voorbereidingen te starten. De eerste stap is het aanvragen van het EORI-nummer voor handel met landen buiten de EU. Dit kan eenvoudig op het nieuwe platform douane.nl/Brexit. Om te weten welke douanevoorbereidingen en certificaten nodig zijn, is er de Brexit Impact Scan. Deze scan brengt de persoonlijke situatie in kaart en geeft ondernemers advies op maat.

Programma Brexit

Het programma bestaat uit een aantal bijeenkomsten, waarop mkb'ers al hun Brexit-vragen kunnen stellen aan experts van grote bedrijven als Dutch Flower Group, Rabobank, PWC, KPMG, Post-NL, ABN-AMRO en ING, de douane en bijvoorbeeld AWVN, NBCC, KvK en evofenedex. 

B-day

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, en staatssecretaris Mona Keijzer maakten het nieuws over Brexit-buddies woensdag bekend bij hun werkbezoek aan Dutch Flower Group in Aalsmeer, meldt ANP. 'Ondernemers nemen vaak het meest aan van andere ondernemers. Daarom hebben wij een netwerk van experts bij elkaar gebracht uit het bedrijfsleven dat het mkb wil helpen met praktische vragen over Brexit. Je kunt namelijk vaak al meer doen dan je denkt. En we moeten voorkomen dat ondernemers straks op b-day te laat zijn', aldus Vonhof. 

Vooral mkb-bedrijven

Het zijn volgens staatssecretaris Keizer vooral mkb-bedrijven die de gevolgen van de Brexit gaan merken. '35.000 Nederlandse bedrijven doen zaken met het Verenigd Koninkrijk zonder dat ze ervaring hebben buiten de EU. Deze bedrijven moeten zich dus nog beter voorbereiden op de Brexit dan hun collega’s die al overal ter wereld zaken doen.'

LEES OOK: Labour verliest stemmers als ze Brexit niet veroordeelt

Brexit-buddies

De evenementen van het programma Brexit-buddies worden georganiseerd in regio’s waar veel internationaal opererende mkb’ers zitten. Daarnaast kunnen ondernemers de experts raadplegen tijdens enkele online sessies. De eerste bijeenkomst van Brexit-buddies staat gepland tijdens het Nationaal Export Event op 3 oktober aanstaande. Het complete overzicht staat binnenkort op de website van MKB-Nederland en op hulpbijbrexit.nl

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi