Boekrecensie: 'Ik BEN niet alleen op de wereld' - Ben Steenstra

Redactie Baaz
Reclame-ondernemer Ben Steenstra ging samen met veranderingscoach/expert Wassili Zafiris op zoek naar nieuwe uitdagingen. In het boek 'Ik BEN niet alleen op de wereld' vertellen ze hierover.

Van een 'reclamelul' naar een 'betekenisvol ondernemer', dat is wat Steenstra je in zijn boek 'Ik BEN niet alleen op de wereld' voorschotelt. Aan de hand van anekdotes uit de praktijk, beschrijft hij de weg die hij heeft bewandeld als ondernemer.

Eerlijk

Hij doet dit door vooral heel eerlijk te zijn. Met waarheidsgetrouwe, eerlijke en grappige gebeurtenissen legt hij uit hoe hij uiteindelijk genoodzaakt was een carrièremove te maken. Hij vertelt over zijn zoektocht naar iets meer dan alleen winst, omzet en geld. En daarmee introduceert hij een nieuw soort ondernemen: meaningful-profitondernemen.

Betekenisvol ondernemen

Meaningful-profitondernemen sluit aan bij de menselijke behoefte om betekenisvol te zijn, waarbij winstgevendheid simpelweg een natuurlijk gevolg is. Het uitgangspunt moet de mens zijn, stelt Steenstra. Door mensen te verbinden en bij te dragen aan een groter iets dan jezelf, zal ondernemen meer zin krijgen. Of, zoals Steenstra, het noemt: betekenisvol ondernemen.

Ook al klinkt dit snel zweverig: Steenstra vertelt eerlijk en uitgebreid over het proces. In zijn boek legt Steenstra duidelijk uit hoe hij tot deze 'wijsheid' is gekomen. Hoe hij genoodzaakt was stappen te nemen, waar in eerste instantie weerstand tegen was. De rol van coach Zafiris blijft voor lange tijd nog wat onduidelijk, maar dat hij belangrijk is in het proces, staat als een paal boven water.

Inspiratiebron

Zo geeft 'Ik BEN niet alleen op de wereld' een eerlijke blik in de rol van de ondernemer. Over keuzes maken voor jezelf, maar ook voor je personeel. Het draait om visie, maar ook om dicht bij jezelf staan. Het is daardoor geen typisch managementboek, maar vooral een inspiratiebron, wat gemakkelijk wegleest. Het is dus naast interessant, ook inspirerend. Een mooie combinatie.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie