Birdwingo lanceert "Duolingo voor financiën" - een eerste beleggingsapp voor jongeren in EU, ondersteund door €1,2 miljoen investering.

Birdwingo lanceert "Duolingo voor financiën" - een eerste beleggingsapp voor jongeren in EU, ondersteund door €1,2 miljoen investering.

Redactie Baaz

Birdwingo, een fintech gevestigd in New York en Praag, zet een innovatieve stap voorwaarts op het gebied van financiële educatie en -toegankelijkheid, door de lancering van de eerste beleggingsapp die specifiek is ontworpen voor jonge Europeanen. Birdwingo's app is een uniek platform in de EU dat minderjarige tieners in staat stelt om te investeren. De app is ontwikkeld door twee broers die zelf graag zo'n tool hadden gehad toen ze opgroeiden

De app biedt toegang tot populaire aandelen en ETF's, waaronder Apple, Nvidia en de S&P 500, samen met meer dan 12.000 extra opties. Om tieners te leren hoe ze met deze activa kunnen omgaan, heeft Birdwingo een "Duolingo voor financiën” leeromgeving gecreëerd. Deze ‘academy’ is ontworpen om de tot de verbeelding van huidige tieners te spreken en lijkt eerder op populaire apps als Duolingo, Instagram en TikTok, dan op een handboek over corporate finance. Het innovatieve product wordt ondersteund door een aanzienlijke investering van €1,2 miljoen van het in New York gevestigde VC-fonds Bienville Capital, andere oprichters van het bedrijf en bankdirecteuren

In de VS zijn bedrijven zoals Greenlight, Copper, Bloom en Fidelity succesvol geweest in het empoweren van tieners met beleggingsmogelijkheden en financiële educatie. Dergelijke oplossingen zijn momenteel niet beschikbaar in Europa, waar ouders doorgaans terugvallen op traditionele spaarmethoden bij banken of brokers zonder hun tieners rechtstreeks te betrekken. "Beleggen wordt steeds gangbaarder, dus waarom zouden Europese tieners worden uitgesloten terwijl tijd hun grootste kapitaal is?" zegt Andrej Hano, medeoprichter van Birdwingo

"Birdwingo voorziet in de behoefte aan financiële opvoeding, waaraan scholen onvoldoende aandacht besteden en die vaak wordt overgelaten aan dubieuze ‘financial inluencers’ of oplichters online. Wij stellen tieners in staat actief te beleggen onder ouderlijk toezicht en combineren hoogwaardige theoretische kennis met de praktijk", voegt Adam Hano, medeoprichter van Birdwingo, toe.

Een nieuw tijdperk voor de volgende generatie beleggers in Europa

Birdwingo heeft een gamified academy ontwikkeld die lijkt op de populaire taalleer-app Duolingo. De een uitdagende leeromgeving essentiële financiële vaardigheden zoals investeren, budgetteren en scam-bewustzijn via interactieve lessen en echte beleggings scenario's bijgebracht, allemaal onder het waakzame toezicht van ouders. Daarnaast motiveert Birdwingo tieners met geldbeloningen voor het leren via de 'learn to earn' functie. De academy is ontworpen door afgestudeerden van top business schools, waaronder de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania, en is getest op middelbare scholen in Europa.

Birdwingo is zorgvuldig ontworpen met het oog op de veiligheid en educatie van jonge beleggers. Het platform biedt een volledig gecontroleerde omgeving waarin ouders beleggingslimieten kunnen instellen, handmatig of automatisch transacties kunnen goedkeuren en kunnen bijdragen aan de financiële toekomst van hun kinderen door geld te storten op hun rekening. Bovendien kunnen ouders de leerontwikkeling van hun kinderen volgen en zelf ook financiële kennis opdoen, waardoor ze hun eigen financiële vaardigheden verbeteren.

Met een gemiddeld startsalaris van €26.800 per jaar en de huizenprijzen in Nederlandse steden die gemiddeld oplopen tot €452.000, is het de vraag of de maatschappij de jeugd voldoende begeleidt op het gebied van financiën.

Een visie ondersteund door resultaten

Statistieken uit de beta testfase van het platform tonen geweldige resultaten. Maar liefst 94% van de tieners die de academy hebben afgerond gaf aan meer vertrouwen te hebben gekregen in het beheren van hun geld. Daarnaast is 79% begonnen met sparen en beleggen voor de lange termijn, terwijl 84% van de ouders heeft gemerkt dat de financiële kennis van hun kinderen aanzienlijk is verbeterd.

Met meer dan 20.000 gebruikers bewijst Birdwingo dat er een sterke vraag is naar innovatieve oplossingen voor financiële educatie. De app is volledig gereguleerd binnen de EU, wat zorgt voor een veilig en betrouwbaar platform voor gebruikers in heel Europa. Birdwingo is bovendien van plan samen te werken met middelbare scholen en non-profitorganisaties om het bereik en de impact verder uit te breiden. De app is nu beschikbaar in zowel de App Store als Google Play.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie