Binnenhof renovatie: kosten viermaal hoger dan voorspeld

Binnenhof renovatie: kosten viermaal hoger dan voorspeld

Redactie Baaz

De kosten voor de renovatie van het Binnenhof in Den Haag blijken aanzienlijk hoger te zijn dan aanvankelijk gedacht. Demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) heeft aangekondigd dat de kosten naar verwachting rond de 2 miljard euro zullen liggen, wat ruim vier keer duurder is dan de oorspronkelijke schatting.

In eerste instantie werd gedacht dat de renovatie ongeveer 475 miljoen euro zou kosten. Dit bedrag werd echter dit jaar al bijgesteld naar 843,6 miljoen euro, wat bijna 80 procent duurder is dan aanvankelijk gedacht. Nu blijkt dat de uiteindelijke kosten veel hoger zullen uitvallen.

Minister De Jonge geeft aan dat de oorzaak van deze kostenstijging divers is. Bijvoorbeeld, tijdens het verhuizen van alle gebruikers van het Binnenhofcomplex naar het tijdelijke Tweede Kamergebouw, werd ontdekt dat er veel meer asbest en slechte plafonds waren dan eerder gedacht. Bovendien bleek dat er veel kabels en leidingen in het gebouw waren geïnstalleerd waarvan de functie onbekend was. Dit leidde tot aanzienlijke schade aan de constructie, wat resulteerde in grote herstelwerkzaamheden.

De kosten liepen ook op door de stijgende prijzen van materialen en lonen in de afgelopen jaren. Daarnaast bleken de Eerste en Tweede Kamer in veel slechtere staat te verkeren dan aanvankelijk werd gedacht, met verrotte plafonds, meer asbest en een instabiele dakconstructie in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Bovendien zijn extra veiligheidsmaatregelen nodig vanwege de grotere dreiging in Nederland in de afgelopen jaren.

Opvallend is dat ondanks het streven naar een 'sober' en 'doelmatig' renovatieproject, de kosten toch aanzienlijk zijn gestegen. Ook loopt het project vertraging op, waarbij de oplevering niet eerder dan eind 2028 wordt verwacht in plaats van het oorspronkelijke doel van 2026.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie