Bijna kwart van cv’s bevat leugens: zo fact check je sollicitanten

Bijna kwart van cv’s bevat leugens: zo fact check je sollicitanten

Redactie Baaz

Drie op de vier cv’s bevatten onwaarheden. Een vierde daarvan bestaat zelfs uit échte leugens. Dat blijkt uit onderzoek van Levent Bedrijfsrecherche. ‘Een leugentje om bestwil’ blijkt dus veel vaker voor te komen dan menigeen zou denken. Een gevaar, want kan je een sollicitant eigenlijk nog vertrouwen?

Sollicitanten die zich mooier voordoen dan ze daadwerkelijk zijn: we hebben ze allemaal wel eens aan onze tafel gehad. De mensen die zeggen dat ze ergens hebben gewerkt, terwijl dit niet waar blijkt te zijn. Of sollicitanten die beweren dat ze als manager veertig tot vijftig mensen hebben aangestuurd, maar dit in de praktijk niet hebben gedaan. Of mensen die zogenaamd bepaalde opleidingen hebben afgerond, terwijl ze voortijdig met de studie zijn gestopt. Het zijn slechts een aantal voorbeelden van een rits aan onwaarheden die vaker op cv’s staan.

Bang

Waarom zou je dit als sollicitant doen als je je ook kunt focussen op je positieve kanten? Het lijkt erop dat mensen bang zijn dat ze de baan anders niet zullen krijgen. Ze willen zich daarom groter voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Een kortetermijnoplossing. In sommige bedrijfstakken gebeurt dit overigens vaker dan in andere. De HR-branche spande de kroon: 10,8 procent van de cv’s werd beoordeeld als ‘negatief’. Dat wil zeggen dat er feiten of omstandigheden bij de screening naar voren kwamen die een risico zouden kunnen vormen voor de organisatie.

VOG

Hoewel bij veel werkgevers om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt gevraagd, blijkt dit niet de oplossing te zijn om alle leugens te vermijden. Er wordt hierin bijvoorbeeld niet meegenomen of iemand de juiste opleiding heeft gevolgd. Andere risico’s worden eveneens niet uitgesloten. Uit het onderzoek van Levent Bedrijfsrecherche blijkt dat in 0,29 procent van de gevallen een VOG werd afgewezen, terwijl bij hun eigen screening in 15 procent van de gevallen wel degelijk iets viel aan te merken op bijvoorbeeld de opleiding of werkervaring.

Reviewen

Het is dan ook aan te raden elke sollicitant uitgebreid te reviewen. Pas dan weet je écht of de sollicitant te vertrouwen is. Al is dit natuurlijk bij elke beroepsgroep anders. Een schoonmaakmedewerker op een normale locatie hoeft geen zware screening te ondergaan, maar iedereen die op gevoelige of kritische functies zit, of mensen aanstuurt of begeleidt, zou dat wel moeten.

Meest voorkomende onwaarheden

  • Verantwoordelijkheden overdrijven
  • Het ‘upgraden’ van functietitels
  • Begin- en einddatum van functies aanpassen
  • Talenkennis overdrijven
  • Reden van vertrek verdraaien
  • Valse referenties

Natrekken

Hoewel het niet altijd even eenvoudig is, kan je onderzoeken of een sollicitant iets te verbergen heeft. Wanneer je daadwerkelijk overweegt om iemand aan te nemen, hoef je om te beginnen alleen maar mee te delen dat je zijn vorige werkgevers en scholen zult bellen of schrijven en dat je daarvoor toestemming nodig hebt. Als de sollicitant dan zenuwachtig gaat doen, heeft deze waarschijnlijk iets te verbergen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de sollicitant liever niet heeft dat zijn huidige werkgever van het gesprek weet. Dan kan je afspreken dat je in zijn proeftijd alsnog alles mag natrekken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie