Waar te vinden?

Bijna kwart bedrijven kampt met personeelstekort

Siem van Woerkom
Schokkende onlangs gepubliceerde cijfers: bijna een kwart van alle Nederlandse bedrijven heeft last van personeelstekort.

Heftige cijfers

Een enquête van o.a het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel heeft schokkende statistieken laten zien over de status van bezetting binnen Nederlandse bedrijven. 

Ondernemers binnen de horeca en informatie & communicatie geven aan dat ze aardig met hun handen in het haar zitten, maar ook bij bedrijfstakken als logistiek zien de cijfers er niet goed uit. Zo geeft de laatste partij aan dat ze kampen met een tekort van bijna 32 procent. 

Waardoor deze negatieve cijfers zijn ontstaan wordt overigens niet duidelijk uit het onderzoek. Voor nu hebben we alleen deze algemene berichtgeving. 

Ondanks alles nog positief

Toch zijn ondernemers nog wel positief, zo vertelt het CBS: 'Het vertrouwen onder ondernemers is het hoogst onder bedrijven in de bedrijfstak informatie en communicatie. Het ondernemersvertrouwen steeg fors van 17,9 in het tweede kwartaal naar 25,0 in het derde kwartaal. In de voorgaande elf kwartalen waren ondernemers in de bouw onafgebroken het meest positief gestemd.'

'In het derde kwartaal van 2019 is dit echter gedaald naar 20,6. In de autohandel en -reparatie is het vertrouwen voor het derde kwartaal op rij negatief. In het derde kwartaal komt het vertrouwen uit op -12,7, een verdere verslechtering ten opzichte van het voorgaande kwartaal (-5,3).'

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem