Bijna een derde van Nederlandse hoger opgeleiden is bang baan te verliezen aan robot

Mark IJsendoorn
29 procent van de hoger opgeleiden in Nederland denkt dat de opkomst van kunstmatige intelligentie er op termijn voor zorgt dat hun baan verdwijnt. Dit blijkt uit onderzoek van wervings- en selectiebureau Whyz.

Zorgen over baanverlies

Vooral mensen in de financiële-, informatie- en communicatiebranches zijn bang dat hun baan door automatisering zal verdwijnen. In het onderwijs bestaat die bezorgdheid het minst. Slechts 13 procent is onder de indruk van de impact van AI op hun vakgebied. Het succes van onderwijs wordt volgens velen met name bepaald door de docent.

Ook in de industrie, een branche die van oudsher veel te maken heeft met automatisering, maken hoogopgeleiden zich weinig zorgen. Ook hier staat het vast dat functies worden geautomatiseerd, maar dat betekent niet dat er minder banen zullen zijn. De kans is groter dat de intrede van AI hier juist nieuwe functies zal creëren of als gevolg zal hebben dat functies anders worden ingericht.

Samenwerken met AI

Volgens het onderzoek denkt meer dan een derde van de groep die zich bezorgd maakt wel dat het samenwerken met kunstmatige intelligentie de kwaliteit van het werk zal vergroten. Een robot als baas zien nog maar weinig mensen zitten. 86 procent van de ondervraagden voelt daar weinig voor.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark