Bij dit Nederlandse bedrijf krijgt iedereen een baan, zonder sollicitatie: open hiring

Jonas Bloemen
Voor veel werkzoekenden is het een lastig karwei om een baan te vinden. Veel bedrijven eisen veel en er op veel banen zijn tal van kapers op de kust. Het internetbedrijf MamaLoes komt met een andere aanpak. Iedereen die zich aanmeldt wordt aangenomen, zonder sollicitatie, zonder het tonen van een cv en ook een VOG is niet nodig.

LEES OOK: Aston Martin introduceert DBS GT Zagato

Directeur van het Brabantse bedrijf, wat babyartikelen verkoopt, is Loes de Volder. Zij werd geïnspireerd door de Amerikaanse methode van bakker Greyston Bakery. De bakkerij bakt brownies voor verschillende grote Amerikaanse bedrijven. Zij nemen geen mensen aan om brownies te bakken, maar bakken brownies om mensen aan te kunnen nemen. 

Open hiring

De methode kent de naam ‘open hiring’. Wie zijn naam op de lijst zet wordt aangenomen en MamaLoes is sinds deze week het eerste Nederlandse bedrijf dat gebruik maakt van deze methode. Afgelopen maandag ging het plan van start. Al om vijf nog negen stonden er geïnteresseerden voor de deur. Volgens De Volder lopen de redenen van haar nieuwe werknemers uiteen. ‘Er was een man waarvan zijn cv telkens op een grote stapel beland vanwege zijn leeftijd. Ook twee vrouwen stonden op de stoep, de ene sprak gebrekkig Nederlands en dat belemmerde haar in het zoeken van een baan. De andere vrouw had werk maar wilde meer uren gaan werken.' vertelt De Volder over de open hiring methode. 

MamaLoes heeft tachtig uur werk per week te bieden. Die tachtig uur wordt verdeeld over meerdere mensen. De Volder gaat bij de invulling kijken hoeveel uur er bij iedere kandidaat past. Hoe hoger je op de lijst staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Als er iemand tussentijds uitvalt dan is de eerstvolgende op de lijst aan de beurt. De werkzaamheden zullen vooral logistieke dingen zijn.